Jocuri simple care ajută copilul atunci când este furios

Jocuri simple care ajută copilul atunci când este furios

Toți copiii sunt furioși uneori, la fel și adulții. Este imposibil să scoți din calea copilului tău orice sursă de frustrare. De altfel, nici nu ar fi indicat. Copiii au nevoie și de provocare și de frustrare pentru a se dezvolta sănătos. Vă recomand câteva jocuri simple care ajută copilul atunci când este furios, în așa fel încât să își descarce furia într-un mod sănătos.

A-și manifesta furia intr-un mod sanatos înseamnă să nu rănească pe nimeni, nici pe el însuși, să nu jignească, să nu strice lucruri.

Rămâi aproape de el atunci când este furios, sigur, dacă îți permite. Nu îl lăsa singur, dar nici nu insista prea mult. Dacă nu îți permite să te apropii, rămâi în aria lui vizuală. Abia după ce se liniștește poți cu adevărat să ai o conversație cu el, dar este important să rămâi aproape pentru a ști că îți pasă de el și că îi iei în serios durerile. Dacă nu ne ajutăm copiii să se simtă în siguranță cu noi, să știe că le acceptăm toate emoțiile, că este în regulă să simtă ce simt, ei vor continua să își piardă controlul, să aibă aceste crize de furie, pentru că nu au altă cale de a face față durerilor.

Jocuri simple care ajută copilul atunci când este furios:

 Jocuri de inversare a puterii. Sunt de fapt moduri de a preveni crizele de furie pentru că descarcă tensiunile înainte de a se face ghem în sufletul lui.

–  Să deseneze furia pe o coală de hârtie, să o mototolească și să o arunce la coș. Dacă nu are răbdare să deseneze fix când este nervos, atunci poate mototoli direct coli de hârtie. Puteți folosi această ocazie să vă jucați împreună, să vă ”bateți cu bulgări de zăpadă”, bulgării fiind cocoloașele de hârtie.

– Să lovească o pernă. Instinctual ei simt nevoia să lovească și folosind o pernă nu rănesc pe nimeni, timp în care își descărca tensiunea corporală.

– Să arunce cu mingi moi, într-un coș improvizat.

– Să folosească “butonul furiei”. Cu degetul arătător își ating nasul și inspiră pe nas, numărând până la 2, apoi expiră pe gură numărând până la 2.

– Să facă “Dansul furiei” pe o anumită muzică. ”Dansul furiei” fiind o mișcare pe care el o inventează.

 

Fiecare își cunoaște copilul și cu atenție poate găsi soluția perfectă pentru toți. Nu zic că va funcționa chiar de fiecare dată, dar va ajuta cu siguranță. Și să nu uităm că este foarte important modelul pe care îl oferim copiilor noștri. Ne sunt oglindă și le suntem punct de referință. Copiii învață de la noi cum să își controleze comportamentul rezultat din emoții.

 

 

Sursă poza: Bekah Russom @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 542

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.