Copiii învață de la noi cum să își controleze comportamentul rezultat din emoții

Copiii învață de la noi

Copiii învață de la noi cum să își gestioneze emoțiile.

 

Să îți gestionezi emoțiile nu înseamnă să le negi. Voi începe cu asta. Fiecare are dreptul să simtă orice simte, oricând. Ce e bine de controlat este comportamentul rezultat din emoții. Da, eram nervoasă în ziua X când s-au adunat prea multe. Așa mă simțeam și era în regulă, și să simt asta, și să spun. Ce nu ar fi fost bun pentru niciunul dintre noi? Un urlet de om fără control. Sigur că urletul m-ar mai fi potolit, dar David ar fi învățat că este în regulă să țipi la cineva când ești nervos și nimeni nu are dreptul să țipe la nimeni, indiferent de circumstanțe.

Să negăm ce simțim sau să ne simțim vinovați pentru cum ne simțim, nu ne ajută să gestionăm emoțiile.

Ele vor exista în continuare și se vor aduna până le vom scoate într-un fel sau altul. Ce putem face este să recunoaștem emoția, să o acceptăm, să o tolerăm ca niște adulți ce suntem și să reacționăm responsabil. Copiii învață de la noi! Este un exercițiu de cale lungă, posibil pentru toată viața noastră, uneori ne va ieși și alteori nu, dar mult mai important este să ne menținem credința că acesta este drumul corect.

 

Și să fim sinceri cu copiii noștri când respiratul adânc nu ne-a ieșit, dar a rezultat țipatul, vor ști și ei că este în regulă să mai greșești. Nimeni nu are nevoie de modele perfecte. Toți avem nevoie de OAMENI. Și toți avem nevoie să știm că este în regulă să simțim orice am simți.

 

Sursă poza: Patrick Perkins @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 543

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.