Inteligenta erotica – Esther Perel – 📚 De citit

Inteligenta erotica

Mi-a luat o vreme până m-am adunat să scriu despre cartea ”Inteligenta erotica”. Dincolo de lipsa timpului, dar na, ăsta oricum îmi lipsește mereu, mi-a dat seama că stătea în mine și teama față de judecăți. Pentru că, de ce să ne mai ascundem după draperie, mulți români încă se zburlesc când aud cuvântul „sex”. Dar nu este o carte despre sex, este o carte despre intimitate și relații. Și o carte musai de citit de orice femeie sau bărbat, heterosexuali, bisexuali, homosexuali, în relație sau în afara ei. O carte de căpătâi!

 

Esther Perel scrie într-un mod simplu, direct și pe alocuri amuzant despre o parte esențială din viața noastră de care toți, într-o mai mică sau mai mare măsură, ne speriem spre îngrozim. Intimitate, infidelitate, fantezii, erotism, pasiune, copilul între cuplu și altele.

 

Am găsit în carte și ceea ce caut de obicei în cărțile psihologice și citesc cu entuziasmul unui copil care se dă pentru prima dată pe tobogan, sunt exemplele de cazuri clinice. Sunt psihoterapeut și modelul de caz-soluție mă ajută să îmi dezvolt perspectivele. 

 

E adevărat că Esther Perel povestește despre experiența ei din America și poate, cumva, ați fi tentați să credeți că ei sunt măcar puțin mai bolnavi decât noi. Asta habar nu am, dar ce știu sigur despre societatea lor, este că sunt mult mai dispuși să caute ajutor. Noi? Nici de gripă nu ne tratam la medic. Băgam ce știm de la bunica. Maxim mergem la o farmacistă să ne dea un Nurofen aproape de 3 ori mai scump decât Ibuprofen chiar dacă au aceeași compoziție.

 

Tema de bază a cărții ”Inteligenta erotica” este extrem de simplă și totuși extrem de puțin conștientă pentru noi. Nici eu nu m-am gândit vreodată așa. Recunosc. Este chiar primul capitolul al cărții. ”De la aventură la captivitate: Motivul pentru care căutarea siguranței face ca vitalitatea erotică să slăbească”. Mai simplu spus de atât, căutăm siguranță, familiaritate, confort într-o relație și asta duce la pierderea dorinței sexuale.

”Există o tendință puternică în relațiile de lungă durată de a favoriza previzibilul în ciuda imprevizibilului. Cu toate că erotismul este imprevizibil. Dorința se bate cap în cap cu obișnuința și repetarea. Ea reprezintă o insubordonare și ne sfidează încercările de a ne controla. Deci, la ce concluzie ajungem? Nu vrem să scăpăm de siguranță deoarece relațiile noastre depind de ea. Senzația de siguranță fizică și emoțională este esențială în obținerea unei plăceri și legături sănătoase. Totuși, fără un strop de incertitudine nu există nici năzuință, nici anticipare, nici frison. Expertul motivaţional Anthony Robbins a formulat concis acest lucru atunci când a explicat că pasiunea într-o relaţie e proporţională cu gradul de incertitudine pe care îl poţi tolera.”

Esther Perel nu ne lasă așa doar cu problema în brațe. Oferă exemple și soluții pe care ne îndeamnă să le analizăm și să alegem ce ni se potrivește. Nu ne prescrie tuturor același medicament pentru că știe că nu toți funcționăm la fel. În schimb subliniază clar, des și simplu cum o dezvoltare a “inteligenței erotice” ne ajută să găsim o stare de echilibru între aceste forțe contradictorii: familiaritate și erotism.

“Atunci când totul a fost descoperit nu mai rămâne nimic de căutat” – Esther Perel

Despre ce mai vorbește Esther Perel în cartea ”Înteligență erotică”? Despre nevoia de a trăi în intimitate rolurile pe care nu le trăim în realitate. Bărbații puternici care au nevoie să poată fi vulnerabili lângă femeile pe care le iubesc. Femei de succes care caută să fie dominate în ”pat”. Despre fanteziile sexuale, rolul lor și punctul de proveniență. Trecutul nostru și experiențele din copilărie care ne-au schițat comportamentele ulteriore în cuplu. Și despre constrângerile culturale care și ele au modelat ceea ce vedem ca ”normal”, ”frumos” și ”acceptabil” în cuplu. Apariția unui copil: ”Când doi sunt amenințați de al treilea”. Și mai exact ușurința cu care mulți părinți se confundă cu rolul de ”mami” și ”tati” și uită că înainte au fost iubiți. Despre infidelitate și umbra celui de al treilea.

 

Și astea sunt doar câteva idei. Cartea ”Inteligenta erotica” este complexă, bine structurată și directă, atât de directă încât este imposibil să nu te regăsești în ea, dacă și tu ești direct și sincer cu tine însuți.

 

Recomandări de cărți și materiale pentru dezvoltarea personală a adultului găsiți în categoria: ”Cărți și materiale pentru adulți” .

 

să poza: Alena Ganzhelas @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 543

4 comentarii la „Inteligenta erotica – Esther Perel – 📚 De citit

  1. Buna Cristina,
    Primul comentariu nu s-a salvat, nu-i bai, scriu din nou .
    Nu am citit cartea, nu am ajuns la inteligenta erotica, ma zbat la cea a comunicarii verbale in cuplu:).
    La partea erotica, din punctul meu de vedere, comunic bine cu jumatatea,probabil ca din cauza asta inca suntem in cuplu, mai avem un fel de comunicare.
    Apropo de maestrul motivational( nici pe el nu l-am ascultat,am citit un pic despre el), m-a surprins ideea cu legatura dintre pasiune si incertitudine, asta e tema mea saptamana asta, sa vad si eu cum e cu proportionalitatea acestor doua concepte.
    Multumesc pentru aceasta postare,
    Denisa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.