Cum te ajuta jocul sa creezi o legatura cu copilul tau

Cum te ajuta jocul

Cum te ajuta jocul sa creezi o legatura cu copilul tau? Noi ne jucăm cu David, fiecare în stilul lui. Eu inventez tot felul de activități și îi repar mașinile, tatăl îl aleargă prin casă, face calul, joacă fotbal, aruncă cu perne în el până cade în fund și te întrebi dacă mai poate respira de la atâta râs.

Dacă vrei să te detensionezi, joacă-te cu copilul tău!

Jocul nu ar trebui să fie o corvoadă pentru părinți, dar cred că pentru unii devine. Suntem prea obosiți, închiși, prea puțin atenți la noi. Prea fugim după timp și el din calea noastră. Prea sunt atâția stimuli care ne distrag. Prea suntem tentați să ne scuzăm prin toate și să credem că nu contează cantitatea timpului petrecut cu copiii ci calitatea lui. Când chiar nu ai timp și sunt convinsă că există o mulțime de cazuri, atunci da, mizează pe calitate, în alt caz, renunță la scuze și fii acolo lângă copilul tău cât încă te vrea lângă el, cât încă are nevoie de atât de multă atenție. Joacă nu e grea deloc! Am fost și noi copii, trebuie doar să ne amintim asta și să ne permitem să fim din nou.

E de fapt ceva foarte natural. În plus este cea mai ieftină și la îndemână metodă de a râde mult și a scăpa de toate tensiunile adunate adânc în suflet.

Dacă vrei să îl faci mare, joacă-te cu el!

Pentru copii joaca este esențială: așa învață, așa își dezvoltă imaginația, așa își descarcă bateriile, așa își spun ofurile, așa creează o legătură cu părintele. Nu cunosc altă tehnică mai bună decât jocurile libere și sincere. Uneori suntem tentați să spunem că ”doar se joacă”. Crede-mă pentru ei niciun joc nu este doar un joc, este dezvoltare.

Dacă vrei să îi dezvolți anumite abilități, joacă-te cu el!

Din punct de vedere psihologic există două tipuri de joc: jocul funcțional și jocul pretins. În primul caz copilul folosește obiectele cu scopul lor real – construiește din cuburi. În al doilea caz își folosește imaginația pentru a crea alte întrebuințări –  folosește cubul pe post de telefon, mai mult chiar vorbește cu cineva la el. În cazul lui David, întotdeauna îl sună pe Doru, un prieten 🙂 . Acest proces se numește gândire simbolică și arată progresele pe care le-a făcut copilul din punct de vedere cognitiv, folosind activități mentale complexe într-o preocupare pe care noi, adulții, o vedem de multe ori ca ”un simplu joc”.

Dacă vrei să știi ce are pe suflet, joacă-te cu el!

Am folosit foarte des în ședințele de consiliere individuale și de grup cu copiii, jocul. De fapt, de cele mai multe ori, ei percepeau întâlnirile ca pe o joacă, mai ales în consilierea de grup. În schimb, eu luam totul în serios și căutam modalități să aflu, prin joc, cu ce situații dificile se confruntă pentru a-i ajuta, tot prin joc. Aceeași tehnică o voi folosi și acasă cu copiii mei. Deja am început cu David, chiar dacă este mic. Când și cât îmi permite ne jucăm cu bebelușii sau citim din cartea The Little Book of First Experiences pentru a-l pregăti câtuși de puțin cu schimbările care vor apărea după ce voi naște. Nu trebuie să fii psiholog pentru a putea face asta (sigur, nu vorbesc de cazurile în care copilul a suferit o traumă).

Dacă vrei să îți cunoști copilul joacă-te cu el!

Poți afla mai multe despre temerile, anxietățile și sentimentele lui doar prin observarea modului în care se joacă și apoi punându-i întrebări directe. La fel poți inventa tu un joc, simulând o situație care crezi că i-a produs o supărare. Vei vedea cu câtă ușurință transpun copiii realitatea, într-un joc. Folosește-te de asta și de faptul că părintele este pentru mulți ani jucăria preferată a copiilor … până îl detronează gadget-urile.

Dacă vrei să o creezi o legătură cu copilul tău, joacă-te cu el!

Viața este de fapt un joc, unul în care învățăm și dezvățăm caractere, unul cu lacrimi sau multe zâmbete, unul în care pierdem și totuși câștigăm, unul la finalul căruia preferăm să ne amintim oamenii pe care îi iubim și momentele frumoase petrecute cu ei. Nu minimalizați importanța jocului, nu fugiți de el, nu îl refuzați, el creează tocmai acele amintiri frumoase!

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

 

Sursă poza: Rui Xu @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 542

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.