Cum sa invatam copilul sa foloseasca olita sau toaleta

copilul sa foloseasca olita sau toaleta

Dacă vă doriți să învățați copilul sa foloseasca olita sau toaleta, articolul acesta vă poate ajuta.

Aveți răbdare, alegeți ce vi se potrivește și mai ales asigurați-vă că este pregătit fiziologic și emoțional pentru această etapă:

– organismul lui este suficient de matur, copilul fiind capabil să simtă mișcările din intestine. În plus, din punct de vedere motor, este necesar ca el să aibă dezvoltate abilități motrice fine și grosiere care să îl ajute, mai exact îndemânarea de a-și da jos sau ridica pantalonii (chiar dacă nu poate încă, măcar arată că își dorește să învețe asta).
– sistemul nervos este suficient de dezvoltat pentru a putea să își controleze mușchii și sfincterele. Cercetările arată că acest lucru se întâmplă în intervalul 12-24 luni de viață, totuși vârsta medie a controlului sfincterian complet fiind în jur de 18-luni. Cum îți dai seama? Observând comportamentul și reacțiile lui, adică semnalizează nevoia de a elimina (se lasă pe vine, se ascunde, trage de scutec, scoate diverse sunete etc).

– este capabil să înțeleagă legătura dintre pantalonii uzi de la pipi și faptul că ar fi putut folosi olița pentru a evita asta;
– scutecul rămâne uscat pentru mai multe ore pe zi fiindcă face pipi mai rar dar mai mult cantitativ;
– se observă o oarecare regularitate a scaunelor;
– nu doreșt să se mai simtă ud sau murdar, uneori chiar refuză scutecul;
– arată interes față de oliță/toaletă și vrea să le folosească;
– emotional – își dorește aprobarea părinților și mai ales să îi imite.

Înainte de a începe efectiv să dezobișnuiești copilul să poarte scutec, pregătește-l cu ideea de a folosi olița.

Este important să adopți o atitudine pozitivă, pentru a-i dezvolta interesul. Dacă îl pedepsești și îl cerți el va resimți procesul ca fiind ceva foarte greu și poate refuza, sau chiar poate deveni foarte tensionat și frustrat.

– Explică-i diferența dintre ud și uscat și legătura cu procesul de ”a face pipi”;
– Roagă-l să te anunțe când face pipi și caca, chiar dacă are scutec pe el (nu îl opri din proces pentru a-l pune la oliță);
– Arată-i cum folosești tu toaleta, chiar spunându-i ”eu simt că îmi vine să fac pipi și mă duc la toaletă”. Puterea exemplului ajută întotdeauna;
– Cumpără o oliță doar a lui și pune-o într-un loc clar stabilit;
– Dacă își dorește să stea îmbrăcat pe oliță, ca un scăunel, lăsa-l pentru a se familiariza cu ea:
– Nu este o idee bună să începi acest proces când au loc situații tensionate în familie, de exemplu apariția unui frate, divorț, când este bolnav sau când călătoriți.

Acum partea cea mai practică:

– Înstalează olița undeva aproape de locul unde el se joacă cel mai mult, sau las-o în baie, dar pentru început este posibil să nu se poată deplasa în timp util la ea;
– Îmbracă-l cu pantaloni ușor de dat jos și ridicat;
– Explică-i că te aștepți să facă la oliță fiindcă nu i-ai mai pus scutec;
– Pune-l tu când dă semene că va urma să facă;
– Întreabă-l din când în când dacă vrea la oliță, dar nu îl stresa cu asta;

– Bucurați-vă când face la oliță, puteți chiar să inventați un semn al vostru pentru reușită, cum ar fi să bateți palma, dar nu arătați dezamăgire când se întâmplă accidente nedorite și sigur vor fi;
– Dacă există reușite și pare pregătit, dar totuși sunt și accidente nu renunța, altfel va deveni confuz;
– Lasă-l să stea pe oliță cât vrea el, nu îl grăbi;
– Permite-i să tragă apa după ce arunci conținutul, s-ar putea ca asta să îl motiveze în plus;
– Ai răbdare. Durata învățării este diferită de la copil la copil, în general durează în jur de 3-6 luni, poate mai puțin, dar va învăța când va fi pregătit, îți garantez eu că nu va face majoratul cu scutec 🙂 .

 

Să învățați copilul sa foloseasca olita sau toaleta este un proces in sine. Aveți răbdare cu el și cu voi.

 

Sursă poza: Valeria Zoncoll @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 540

3 comentarii la „Cum sa invatam copilul sa foloseasca olita sau toaleta

  1. Cum procedam cand plecam de acasa,de exemplu in scaunul de masina ? N ar fi o idee buna sa faca pipi in el , se usuca destul de greu daca l spal:)

    1. Scuze ca raspund cu intarziere, abia acum am vazut mesajul,nu stiu de ce dar a intrat in spam. Eu cu scaunul de masina am procedat asa, cand am crezut ca este pregatit si nu i-am mai pus scutec deloc (doar la somn) am evitat drumurile foarte lungi cu masina si cand totusi am mers il întrebam inainte daca face pipi si il întrebam des si pe drum pentru a opri. Nu a avut deloc accidente, adica sa faca pipi pe scaun dar ne-a pus sa oprim masina de câteva ori fără sa facă nimic 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.