Copiii cu autism si cum putem sa ii ajutam – Asociatia Help Autism

În 2011 m-am mutat în București, m-am înscris la Facultatea de Psihologie și am căutat de lucru să mă întrețin în Capitală. Am încercat o formare ca terapeut în terapia ABA, fiind căutați studenți pentru asta. L-am întâlnit pe L. un băiețel diagnosticat cu autism, am rezistat 2 ore, cât a durat prima noastră întâlnire. Atât am putut eu atunci. Am renunțat înainte să încep propriu zis pentru că nu m-am simțit capabilă să fac munca asta 4 ore pe zi și dacă plecam mai târziu, ce ar fi crezut L.? Că îl abandonez? La sentimental de abandon am fost tot timpul atentă, știam din experiența frățiorilor mei . Și totuși copiii cu autism au mare nevoie de ajutorul nostru.

 

E grea munca de terapeut pentru copii diagnosticați cu tulburare pervazivă de dezvoltare din spectrul Autist (TSA), dar și mai greu este să fie copilul tău. Autismul nu este un capăt de drum, dar este începutul unui drum greu unde fiecare zi contează. Una dintre condițiile esențiale pentru recuperarea copilului cu autism este intervenția cât mai rapidă, iar asta vine după diagnostic și uneori diagnosticarea se face târziu.

1 din 68 de copii suferă de o formă de autism.

Autismul nu alege în funcție de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație. Autismul nu se poate vindeca, dar printr-o intervenție timpurie intensivă, până la 47% dintre copiii cu autism pot avea o viață independentă.

 

Copiii cu autism au nevoie de intervenție terapeutică zilnică, susținută. Fără terapie, copiii cu autism pot deveni adulți izolați, având nevoie de însoțire permanentă. Costurile pentru susținerea terapiei unui copil ajung până la 1000 de euro pe lună.

 

In România, infrastructura serviciilor de recuperare este limitată și insuficientă. Sistemul educațional nu este pregătit pentru integrarea copiilor cu autism. Conform ordinului 619/36.05.2014 al Ministerului Sănătății, terapia pentru copiii cu TSA poate fi decontată prin Casa de Asigurări, dar deocamdată este la nivel teoretic, fiind limitată la o baza de specialiști insuficientă pentru acoperirea nevoii actuale.

 

Cifrele de mai sus sunt preluate de la Asociația Help Autism. Asociația a fost înființasă în 2010, de Daniela Bololoi, ca urmare a experienței personale cu baiețelului ei cu Tulburare din Spectrul Autist.

Rezultatele asociației în 7 ani de activitate, sunt:

– Peste 400 de copii au fost susținuți financiar prin programe gratuite de recuperare;
– 5 Centre de terapie și intervenție în autism (Centrul Help Autism Delea Noua, Centrul Casa Soarelui, Centrul Help Autism Nord, București, Centrul Help Autism Suceava, Centrul Mălin)
– 60.000 de persoane au susținut asociația, direcționând 2% din impozitul pe venit în 2016;
– 500 de companii au sponsorizat proiectele Help Autism;
– 1500 de cadre didactice au fost instruite gratuit;
– 400 de familii au primit susținere și consiliere gratuită;
– 6 parteneriate public – private dezvoltate cu DGASPC-uri din București și țară, pentru creșterea calității terapiei în centrele de stat: DGASPC sector 3, DGASPC Sector 4, DGASPC Sector 6, Suceava, Târgoviște, Mehedinți.

Cum poți să ajuți și tu?

Poți dona 2 euro lunar printr-un sms cu mesajul ”HELP” la 8844. La acest link găsiți și alte modalități de a dona.

Poți să cumperi agende, brățări, casete pictate, figurine și alte produse din Charity Shop.

Poți să te înscrii voluntar și să sprijini asociația în derularea activităților.

Copiii cu autism si cum putem sa ii ajutam - Asociatia Help Autism (2)

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.