Copilul cu dintii grebla si periuta lui de dinti (P)

Copilul cu dintii grebla

De ce copilul cu dintii grebla? Pentru că așa îi are David 🙂 și așa glumim noi cu el. Nu mă deranjează estetic, dar e un stres în plus când refuză să mănânce carne pe motiv că îi rămâne între dinți. Mândrul recunoaște că nu are o problemă cu gustul, dar dacă s-a rătăcit un fir printre dinți, adio carne.

 

Când am fost la o întâlnire cu bloggeri, organizată de Philips, la Dent Estet Kids, pentru o discuţie despre dantura adulţilor şi copiilor și periuţele electrice Philips Sonicare, am întrebat medicul stomatolog dacă e normal să fie așa, greblă la dantură.

Copilul cu dintii grebla si periuta lui de dinti1

M-am liniștit. E normal, chiar de bine. Dinții definitivi nu vor fi la fel, așa că, la un moment dat, nu o să mai am grija cărnii dintre dinți sau el nu va mai avea scuza asta. În schimb, ceea ce putem să facem acum, este să curățăm cu ața dentară. Nu există ață specială pentru copii, se folosește aceeași ca și pentru adulți. Evident că încă nu a acceptat, dar mai ducem tratative.

Nici spălatul pe dinți nu a fost ușor de transformat în rutină.

Și dacă vă grăbiți să vă ridicați sprâncenele și să vă mirați cum au mai făcut și alții altele, aflați că da, uneori copiii nu ascultă și nu imită. Chiar dacă îi speli pe dinți de la primul apărut. Chiar dacă le explici importanța. Chiar dacă îi iei cu tine în baie. Chiar dacă inventezi cântece și îl ridici la oglindă să se poată admira în acțiune etc. Din fericire nu a durat o veșnicie până a acceptat că trebuie să se spele pe dinți. Până am ajuns la acest nivel, am cumpărat vreo 5 periuțe. De altfel, încă are 3 în baie, una în geanta de voiaj și una la bunici. Să ne asigurăm că nu uităm acasă necesarul pentru ritual.

 

Periuța electrică Philips Sonicare a primit-o de curând, ea fiind recomandată după 3 ani. Adevărul e că tot mieuna pe lângă ale noastre. Îl atrăgeau forma, zgomotul și faptul că pur și simplu era altfel. Acum o folosește numai pe cea electrică. Altă periuța nu mai vrea, ci doar pe cea cu desene. Periodic o îmbracă și dezbracă în altceva, are 8 modele interschimbabile, super distractive.

Copilul cu dintii grebla si periuta lui de dinti2

Nu tot timpul vrea ca periuța să fie pornită 🙂 , cred că nu s-a obișnuit încă cu cele 500 de mișcări pe secundă.

Bine că se spală și cu ea oprită! Apropo de pornit. Voi citiți instrucțiunile? Eu pe diagonală și de fapt, nu prea. Așa am aflat cu întârziere, abia la întâlnirea cu bloggeri, că periuța are două moduri de putere pentru copii, unul pentru 3 ani+ și altul pentru 7 ani+  🙂 . Dar uite că știam că există două capete de periere, una recomandată pentru 3 ani+ și alta pentru 7 ani+. Știam că nu trebuie să pun capătul de la periuța lui, la corpul periuței mele, chiar dacă am vrea să economisim spațiu în bagaj, când plecăm hai-hui.

Ce șmecherie faină mai are periuța asta și am testat-o și eu de curiozitate, este o aplicație gratuită din App Store sau Google Play.

Eu nu o folosesc frecvent cu David pentru că nu mai sunt la stadiul în care mă chinuiam să îl conving să deschidă gura pentru periaj. Și nici nu vreau să îl pun prea mult în interacțiune cu gadged-urile. Dar e posibil să ne fie de folos pe viitor, așa că nu strică să o avem instalată.

Copilul cu dintii grebla si periuta lui de dinti50

E simplu de folosit. Când se începe spălatul pe dinți, se pornește și aplicația (există sincronizare prin Bluetooth). Copilul, respectând instrucțiunile lui Sparkly, instrucțiuni care asigură un periaj corect, primește premii motivaționale (alimente, îmbrăcăminte, activități etc) și mesaje care încurajează o alimentație sănătoasă. Aplicația monitorizează sesiunile de periere în timp real (pornire, întrerupere, finalizare). Are integrat un timer, scopul fiind să se mărească treptat timpul de periere, până se ajunge la cele două minute, recomandate de medicii stomatologi.

 

Jocul avansează pe măsură ce copilul realizează periajul corect și poate dura 8-12 luni până ajunge la final, suficient cât să îi intre în reflex, copilului, să se spele pe dinți de două ori pe zi. Aplicația are și un calendar care înregistrează fiecare spălare, inclusiv un board pentru părinți, cu un raport pentru a putea verifica dacă s-a omis vreuna din spălari … nu intenționat, sigur 🙂 .

Recunosc că mi se pare smart să existe o astfel de aplicație.

Trăim într-o lume în care multe griji se rezolvă cu ajutorul gadget-urilor, și chiar dacă eu vreau să îl mai feresc pe David de ele, pentru că are abia 3 ani, înțeleg că pot fi cu adevărat utile. Este mult mai ușor să ajuți un copil să deprindă un obicei prin joc, și când nu funcționează ideile tradiționale (spălat păpușa, cântat, dansul dinților și alte jocuri), pot funcționa cele contemporane. Iar Sparkly e simpatic foc. Seamănă un pic cu David 🙂 ?

 

Sursă poza: Christian Hermann @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 543

2 comentarii la „Copilul cu dintii grebla si periuta lui de dinti (P)

  1. Daca dinti grebla inseamna foarte spatiati, nu te teme. E bine. Asa i-a avut si Ana si acum, la dintii definitivi, nu are niciun spatiu, dintii noi, mai lati decat cei de lapte, au avut loc sa creasca, astfel ca sunt drepti si nu incalecati.
    Cat despre periuta, la noi nu prea a prins cea electrica, desi stim ca e mai sanatoasa. Treaba cu aplicatia e haioasa la prima vedere, dar mi se pare ca olita cu muzica sau tableta. Copilul trebuie sa invete niste deprinderi de igiena constient, nu momit de gadgeturi

    1. Da, sunt spatiati. Nu te contrazic la partea cu gadgeturile, acesta este si motivul pentru care acum nu folosesc aplicatia, pentru ca David este obisnuit cu ritualul spalatului pe dinti, dar daca nu ar fi acceptat o perioada sa il spal, ar fi fost utila, mai bine cu gadget decat deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.