Conferinta Internationala ABA 2018, ediția a VII-a, are loc între 20 și 22 aprilie la Universitatea Româno-Americană și aduce din nou la București cei mai valoroși specialiști din țară și de peste hotare pentru trei zile de prelegeri și seminarii cu privire la cele mai noi teorii și practici în domeniu. Conferința este organizată de Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată și Asociația Help Autism.
Claudia Matei, psiholog și vicepreședinte ATCA, ne vorbește despre ce este ABA, importanța ABA în România și importanța Conferinței Internaționale ABA în țară
-
Ce este ABA si cu ce este ea diferita fata de toate celelalte terapii?
Deși nu ne amintim momentul în care ne naștem și primii ani de viață, putem să observăm modul în care mediul ne modelează ulterior comportamentul și cum învățăm, prin experiențe noi, plăcute sau negative, forme prin care ne adaptăm mai bine contextelor sociale, de comunicare sau relaționare. Cel mai plăcut este să urmărim evoluția unui copil. Cum învață să vocalizeze ca reacție la prezența mamei, să ridice mâinile deoarece îi place să fie ridicat și învârtit în aer, să deseneze pentru că părinții sunt fericiți și zâmbesc de fiecare dată când primesc un desen, să citească sau să exploreze informații noi.
ABA descrie funcțional toate aceste relații dintre comportamentul uman și factorii din jur, având ca scop îmbunătățirea calității vieții fiecărui individ. Precum medicina, a cărei evoluție ne permite astăzi proceduri complexe de tratament și recuperare ce salveaza vieți, principiile și tehnicile ABA, aplicate eficient, permit dezvoltarea comportamentelor adaptative și dezirabile. Este responsabilitatea noastră, ca specialiști, să facem bine ceea ce facem. Căci nu există loc pentru erori în recuperarea unui copil. ABA este o știință, iar acesta este avantajul suprem pe care ni-l oferă, în comparație cu alte abordări empirice, cu interpretări subiective.
-
De ce este ABA eficienta in recuperarea copiilor cu autism sau alte probleme comportamentale?
Statistica din centrele noastre arată că 8 din 10 copii reușesc să dezvolte limbaj, abilități de joc și autonomie personală, învață concepte și pot face față cerințelor sociale de bază.
ABA este singura intervenție care oferă șanse reale de recuperare unui număr mare de copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist deoarece asigură un mediu structurat și intensiv de predare. Se centrează pe consolidarea motivației copilului de a învăța. Pe stimularea continuă a tuturor ariilor de dezvoltare. Pe crearea unui parteneriat între părinte-copil-terapeut. Fiecare rezultat depinde însă de câțiva factori extrem de importanți, precum diagnosticarea precoce, intervenția timpurie (vârsta 1-2 ani), programul intensiv de terapie (20-30 de ore pe saptamana), implicarea familiei, respectiv gradul de afectare sau diagnosticele asociate.
Putem privi ABA ca fiind un joc sistematic de tehnici pozitive ce întăresc comportamentele adecvate ale copilului cu autism sau tulburări comportamentale. Fiecare copil are un mod propriu de exprimare și de dezvoltare, cu toții avem motivații și interese diferite. Așadar, programele ABA de terapie sunt individualizate, fiecare plan de recuperare urmărind obiective specifice, adaptate copilului.
-
ABA este dedicata exclusiv in recuperea din spectrul autist sau se poate aplica si in alte domenii/medii?
În orice direcție privim, observăm comportamentele celorlați. Așadar, ABA poate fi aplicată peste tot. Terapia are un impact extraordinar în recuperarea copiilor cu autism, acesta fiind motivul asocierii directe cu segmentul educației speciale. Putem folosi însă principiile ABA atât în școală, cât și pe stradă, acasă sau la muncă. Putem modela comportamentul altor persoane sau pe al nostru, prin tehnici de self-management, pentru a citi mai mult, pentru a petrece timp de calitate cu familia, pentru a fi mai organizați și a atinge obiective mai repede și eficient. Cred în continuare că dacă toți am aplica ABA, am fi mai fericiți!
-
ABA se poate aplica si in familie, in cazul copiilor tipici? De ce?
A stabili obiective împreună cu propriul copil, a-l ajuta să învețe, a descoperi ce îi place și a folosi acest lucru în avantajul său, a crea arii de interes și a-l lăuda când reușește să rezolve o problemă – asta înseamnă ABA în familie, pentru orice copil. Copiii cu dezvoltare tipică au nevoie de un mediu care să le stimuleze interesele, de reguli clare și oneste, de consecințe imediate, care să le ofere feedback din partea adultului. Au nevoie să fie motivați și să se simtă apreciați.
În situația în care părintele interpretează greșit cauzele comportamentelor neadecvate ale copilului, acestea pot deveni probleme reale. Niciun copil nu este răsfățat, leneș sau rău. Acestea sunt etichete ce reflectă comportamente nepotrivite, întărite neintenționat de către adult. De exemplu, este important să-i ofer atenție copilului pentru un comportament pozitiv, nu și atunci când țipă. Să-l redirecționez către un comportament dezirabil, dar nu să-l păcălesc sau să-i promit o recompensă ca „momeală”. Să-l învăț moduri adecvate pentru a negocia timp extra pentru jocuri sau calculator, nu să-i ofer mai mult doar pentru a scăpa de protestul lui.
Așadar, ar fi ideal ca părinții să aplice o parte din tehnicile ABA acasă, nu doar pentru a crește performanțele copilului, ci mai ales pentru a-i oferi echilibru și siguranță.
-
De ce este importanta o Conferinta Internationala ABA in Romania?
Conferința Internațională ABA a devenit cel mai mare eveniment din sud-estul Europei dedicat analizei aplicate a comportamentului, oferind specialiștilor oportunitatea de a aduce calitate intervenției și profesionalism. Adună anual peste 500 de participanți, psihologi, medici, părinți, cadre didactice, așadar construiește o punte de comunicare între factorii implicați în educația și sănătatea copilului. Fiind un domeniu tânăr în România, experiența specialiștilor acreditați internațional și noile cercetări adaugă un plus de valoare și stabilesc criterii clare de abordare și eficacitate.
-
De unde a pornit ideea si care este scopul evenimentului?
Acum 10 ani, la înființarea asociației noastre – ATCA, ne-am propus să construim în România un cadru specializat. Să oferim servicii de terapie la nivelul standardelor internaționale. Trebuia să construim un nucleu. Să direcționăm atenția tuturor spre intervenții de succes, valide din punct de vedere științific, care să aibă rezultate.
Aflată la cea de-a VII-a ediție, Conferința Internațională ABA și-a atins obiectivul inițial și evoluează înspre domenii de aplicabilitate noi și orizonturi mai ample.
-
Ziua a 3-a este dedicata autismului, in timp ce primele 2 zile sunt dedicate specialistilor. Care este diferenta dintre cele doua si de ce sunt ele separate?
Primele două zile marchează mai multe arii de aplicabilitate ABA. Cuprind prezentări și cercetări științifice, în care terminologia are o nuanță tehnică, specializată. Un alt element distinctiv este faptul că toți lectorii au acreditare internațională în analiza aplicată a comportamentului. Fiind condiție esentială de prezentare. Evident, părinții pot participa la toate cele trei zile ale conferinței. Însă ziua a treia atinge, în mod special, subiecte de interes în ceea ce privește tulburările de spectru autist. Am încercat să oferim o abordare multimodală a intervențiilor în ziua a treia, astfel încât să cuprindem logopedia, utilizarea tehnologiei în terapie, sfaturi de parenting și consiliere, într-o formă cât mai interactivă și prietenoasă.
-
Cu ce ii ajuta pe oamenii din afara mediului de specialitate sa participe la Conferinta, in mod special pe parinti?
Împreună, informându-ne și comunicând eficient unii cu ceilalți, putem stabili obiective comune. Care să depășească cele trei zile ale conferinței și să aibă impact social. A înțelege mai bine comportamentul uman. A găsi soluții pentru a face sistemul de învățământ modern și adaptat copiilor noștri. A-i ajuta pe cei mici să dezvolte abilități noi. Sau a ne modela comportamentul propriu, toate acoperă subiecte de interes general, dincolo de mediul de specialitate. Este precum a citi o carte bună despre educație și comportament, apoi a împărtăși experiența și cunoștințele cu prietenii.
Claudia Matei
Psiholog BCaBA
Vicepreședinte ATCA
Detalii despre Conferința ABA găsiți aici: http://conferinta-aba.ro/editia-2018/