Cum ajuti copilul sa se adapteze la cresa/gradinita

cum ajuti copilul sa se adapteze la cresa

Înscrierea copilului la creșă sau grădiniță aduce o mare schimbare atât pentru el cât și pentru părinți. Iar schimbările produc de multe ori tensiune. Pentru copil nu se schimbă doar persoana cu care va sta, ci și mediul, tipul activităților, programul. Și poziția lui – de la centrul Universului la parte egală din Univers 🙂 . Nici pentru părinți nu este tocmai ușor: ei pierd controlul și se simt nevoiți să își lase copiii multe ore pe zi, într-un mediu pe care nu îl pot influența prea mult. Despre dor chiar nu este cazul să mai amintesc. Și totuși cum ajuti copilul sa se adapteze la cresa/gradinita?

 

Pentru părinți adaptarea are linii mai simple, atât timp cât copilul este tratat cu respect, îi sunt satisfăcute nevoile și merge cu plăcere la creșă/grădiniță, le mai rămâne de temperat doar dorul, dar părinții sunt adulți, știu, de fapt sper că știu, cum să își accepte sentimentele și să se adapteze la noua etapă din viața lor.

În schimb, pentru copii, tranziția poate fi mai dificilă, uneori chiar imposibil de realizat.

Poți să îl ajuți din timp și să fii atent/ă la ceea ce arată că are nevoie. De cele mai multe ori începutul este greu. Copiii au nevoie de 2-3 săptămâni pentru a se adapta la creșă/grădiniță, uneori chiar mai mult. Depinde de fiecare copil în parte. Și sugestiile pe care le voi trece mai jos pot funcționa în unele cazuri și în altele nu. Am scris într-un articol separat  ce a funcționat la noi.

Cum poți să pregătești copilul pentru creșă/grădiniță?

Prezintă-i creșa/grădinița în termeni cât mai pozitivi, ca un loc unde copiii se joacă, se distrează, se simt bine, fac multe activități foarte atractive, mănâncă și dorm acolo. Evită să vorbești de față cu el de temerile tale sau de lucrurile care te nemulțumesc, dacă există așa ceva. Povestește-i despre copiii (prieteni, rude) care merg deja la grădiniță; poți chiar să îi rogi pe aceștia să îi povestească cum e.

Familiarizează-l cu grădinița și educatoarea. Dacă ți se permite, ceea ce ar fi normal de altfel, înainte de a începe efectiv grădinița mergi cu el pentru a cunoaște locația și pesoanele cu care va sta, asta îi va oferi un sentiment de siguranță.

– Fiind o perioadă solicitantă pentru un copil, încearcă să nu se suprapună cu alte situații stresante pentru el (renunțarea la scutec, apariția unei surioare/unui frățior, conflicte familiale puternice, deces etc).

Înscrie-l la un program scurt și fă trecerea treptat către program lung, evident, dacă dorești să rămână la un program lung. Este important ca adaptarea să se facă treptat, minim o lună, în cazul în care conjuctura permite asta.

Fii atent/ă la reacțiile lui.

Este în regulă ca în primele zile/săptămâni să nu mai mănânce bine, să doarmă mai agitat, să fie irascibil/ă, acestea sunt efecte normale ale schimbărilor majore din viața lui. Dacă reacțiile persistă o perioadă îndelungată sau instinctul îți dă ceva de bănuit caută alte soluții sau apelează la un specialist.

Lasă-l să ia cu el la grădiniță jucăria preferată, sau un obiect al tău, care să îi aline dorul.

Spune-i exact când vei veni să îl iei. E adevărat că ei nu au noțiunea timpului și ”peste 5 ore” nu înseamnă mare lucru pentru ei. Dar îi poți spune ”vin după ce mănânci prânzul”, ”vin după ce te trezești” etc. Dacă îi spui ”imediat” sau ”repede” el poate sta nerăbdător lângă ușă fără a se preocupa de joacă sau explorare. Și poate simți sentimentul de abandon fiindcă nu ai venit așa repede cum ai spus.

– Starea ta de spirit va fi transmisă și lui. Dacă te simte îngrijorată și temătoare, va deveni și el. Nu ajută nici să joci teatru, din contră, eu cred că e mai bine să îi vorbești de sentimentele tale, altfel va simți o discrepanță între ce spui și cum ești și îl vei bulversa.

Încurajează-l să se exprime, chiar dacă asta înseamnă să plângă. Plânsul este modul firesc de a arăta că îi este dor de tine. Nu îl inhiba. Acceptă emoțiile lui exact așa cum sunt.

– Nu pleca pe furiș când il duci și încearcă să nu cedezi tentației de a te întoarce cu el acasă dacă plânge că nu vrea să rămână fiindcă îi vei face mai grea adaptarea la grădiniță. Știu, asta e partea cea mai grea!

– Nu îl minți!

 

Sper că acum ai mai multe idei despre cum ajuti copilul sa se adapteze la cresa. Succes dacă vă pregătiți pentru pasul acesta, aveți nevoie 🙂 !

 

 

Sursă poza: Jelleke Vanooteghem @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.