Pe Florina am cunoscut-o la o întâlnire de bloggeri. Mi-a plăcut energia pe care o transmite și domeniul în care lucrează cu atâta pasiune. Când am primit articolul ei de mai jos, l-am citit fără răsuflare. Nu știam cum s-a născut acest blog de viata sanatoasa. Poftiți de citiți!
Mama a fost în prag de leșin când în clasa a opta am anunțat-o că voi scrie o carte. Deh, femeia își dorea garanția învățatului pe brânci și deci a unei admiteri reușite la liceu. În timp ce fie-sa proiecta aventuri cu nu știu ce cavaleri ai florilor de…vișin. 🙂
Am găsit susținător în profa de română, care s-a prins că nu e nevoie să insiste cu admiterea la mine, că oricum eram pe traseul potrivit.
Mi-a corectat filă cu filă manuscrisul și mi l-a înmânat grav la final, în fața clasei: „Fata mea, ai talent cu carul! Folosește-l!”. Copleșită de validarea ei, am luat testele naționale cu 10 și la fel admiterea la română la liceu. Au urmat ani de citit intens, după vizita lui Paler în liceu, de la care mi-a rămas ca o ventuză pe creier ideea următoare: orice ai face în viață și oriunde ai fi, citește 10 pagini pe zi măcar, că e weekend sau zi de lucru. Citește dimineața, când e creierul odihnit!
Între timp, manuscrisul a rămas într-un sertar, pentru că au apărut proiecte și articole pentru revista liceului.
În vacanțe, scriam în grădina bunicilor în jurnalele mele secrete, pitită în spatele casei, în zgomot de greieri și broaște, într-o comună din apropierea casei lui Marin Preda. Citeam și scriam. Scriam și citeam. Am mai scris un roman de dragoste, în liceu. La Facultatea de Jurnalism am picat 2 ani la rând, dar am intrat la cea de comunicare și viața m-a dus pe alte cărări.
Mă visam în agenții de publicitate mari și creatoare de campanii mărețe care să schimbe vieți. Au trecut niște ani și am ajuns și acolo. Dar totul vine cu un cost. Cu cât mai mult mă duceam către campanii și către management de oameni, cu atât mai puțin timp aveam să scriu. Făceam bugete și prezentări, generam idei, făceam project management, corectam comunicate de presă și alte tipuri de materiale de comunicare.
Undeva, în sufletul meu, se așezase și mai mult praful peste dorința mea aproape viscerală de a scrie pagină după pagină.
”Pânza de păianjen” și ”Cartea Mironei” erau 2 dintre cele mai dragi cărți cu ajutorul cărora mă transpuneam în lumea mea artistică și creatoare. Un lucru mare am luat din ultimii ani de PR și comunicare de agenție – am prins drag de domeniul sănătății. Și am acumulat multă informație. Am luat pulsul publicului. Am văzut nevoia și oferta pe această nevoie. Am simțit nișa și potențialul.
În ultimul meu an în agenție, au fost câteva persoane care mi-au spus în treacăt: tu ar trebui să scrii. Ai face din asta o carieră tot atât de mișto ca cea în PR. Apucă-te de blogging! Prima oară am râs, am zis că am un copil de crescut, nu mă pot ține de prostii. A doua oară m-am gândit toata noaptea acolo. Când a treia oară un client mi-a sugerat că aș putea scrie o carte, m-am gândit că ar trebui să demisionez, că altminteri praful ăla de pe manuscrisele din sufletul meu se va îngroșa atât de tare încât nici la pensie nu îmi voi aminti de ele.
La jumătate de an de freelancing, de 1 iunie, blogul meu era lansat.
Îl visam de 1 an și știam că va fi un blog de nișă. Ultimii 5 ani făcusem doar comunicare și PR în domeniul sănătății. Așa s-a născut blogul de viață sănătoasă florinabadea.ro. Cu 2 prieteni care s-au ocupat de el – unul de programare și design și unul de logo, se înfăptuise. După ce stătusem nopți întregi singură pe structură, pagini și texte.
Blogul a devenit între timp un virus – unul din ăla bun. Muncesc pentru el de 2 ani încoace peste 8 ore pe zi uneori, dar nu o consider muncă, pentru că îmi place de mor. Nimic nu mi-a plăcut așa vreodată. Muncă de research, de scriitură, de editare, de promovare, de învățare – cursuri, cărți, de PR, de vânzare, parte tehnică – atât cât pot.
Între timp, am mai adus pe lume un copil.
Soțul meu îmi zicea deunăzi că e spectaculos cum cei 2 copii ai noștri mi-au oferit energia pentru a crește al 3-lea copil – blogul. Blogul este marele meu act de curaj, pentru că nu e ușor lucru să mă expun. Vine la pachet cu asumarea feedbackului de la oameni cunoscuți și necunoscuți. Iar în online nu toată lumea e pozitivă și prietenoasă…
Despre ce scriu? Despre stilul nostru de viață și experiențele noastre, despre mama din mine și despre mine – femeie și parteneră. Despre preocupările noastre – mâncat sănătos, nițică mișcare, călătorii și ghidușii. Despre stare de bine și despre împliniri și dezamăgiri. Cineva a considerat că fac ceva lucruri bune, așa încât anul asta m-a desemnat pe lista bloggerilor cei mai citiți la categoria ”Stil de viață sănătos/mișcare”. M-am bucurat, normal. Sunt autentică și recunosc.
La început de an am decis să îi dau blogului o fețișoară nouă, că nu mă mai reprezenta așa de bine. Am muncit pe elemente de branding și un nou design timp de 2 luni și într-a 3-a m-am bucurat împreună cu câțiva prieteni din online. A fost fun, am gătit, am râs și ne-am urat ani mulți de digital împreună. 🙂
După primul an, am adus în jurul blogului alte elemente offline, să le zic așa.
M-am certificat internațional ca Health Coach, adică acel consultant în stil de viață sănătos la care pot apela oamenii dornici de schimbare în viața lor. Apoi am devenit Ambasador Food Revolution – by Jamie Oliver, adică omul acela care e mandatat de celebrul bucătar să ducă mai departe vorba despre mâncare sănătoasă, dar și rețete simple și delicioase. Așa se face că vara aceasta organizez prima tabără pentru adulți – Tabara de Wellness.
Iar pentru copii țin ateliere de nutriție și gătit sănătos, în parteneriat cu școli, grădinițe, after schools sau locuri de joacă. După ani întregi alături de copiii din învățământul primar (am fost 6 ani învățătoare), m-am reîntors la cealaltă pasiune a mea din copilărie. 🙂 Am facut o adevărată revoluție în online anul trecut, când am publicat lista alimentelor interzise la grădiniță prin lege și întreaga campanie pe blog despre acest subiect. Inspirată de meniurile din grădinițele noastre, care abundă în alimente fără valoare nutritivă și sunt pline de calorii goale, am inițiat prima campanie de conștientizare în rândul părinților, care va continua și anul acesta.
Ce mai fac? Țin workshop-uri pentru părinți pe teme legate de mâncarea la copii.
Mai vorbesc pe la radio și TV, ca invitat pe teme de nutriție; gătesc simplu și vorbesc la evenimente pentru copii și părinți. Anul acesta voi vorbi pentru prima oară ca blogger la evenimentul dedicat părinților digitali – Social Media for Parents. Despre oportunități în blogging și despre anii aceștia de început ai mei. Dar mai am în plan și alte proiecte, despre care abia aștept să vorbesc! Nu e nicio grabă, după ce se dospesc, le introduc în cuptor și apoi le pun pe masă proaspăt rumenite. 🙂 Pentru voi.
Cumva, scriind toate acestea conștientizez cât am crescut și m-am schimbat în ultimii 2 ani. Pentru că dincolo de aprecieri externe și validări, un astfel de proiect este despre mine și pentru mine, pe viață. Am pus în el o parte din năzuințele mele de a face lumea mai bună și mai sănătoasă, am scos cu el praful de pe manuscrisul din clasa a 8-a și am aflat în mine niște puteri care mă conduc pe căi noi și pline de conținut! Haideți și voi să vedeți ce mai povestesc pe blog și dincolo de blog, poate vă ajută!
Să fie spre folos și pentru sănătate, că e mai bună decât toate! Și, nu uitați, sănătatea e cel mai mare dar pe care îl putem face copiilor noștri!
Florina BADEA
Health Coach
Ambasador Food Revolution – by Jamie Oliver
Blogger – www.florinabadea.ro
Alte povești cu și despre bloggeri găsiți aici.