Nu exista o reteta universal valabila pentru a creste un copil fericit

Aseară am fost moderator al evenimentului ”Parenting modern. Totul despre limite, disciplină, plânsul, furia și învățarea cu blândețe” organizat de Social Moms. Atât vreau să vă spun înainte de toate: ”Nu exista o reteta universal valabila pentru a creste un copil fericit„.

 

Înregistrarea video a evenimentului o găsiți  pe pagina lor de Facebook, aici. M-am ținut tare până am văzut sala plină de oameni. Atât de mulți oameni încât se tot aduceau scaune și participații tot stăteau în picioare. Am avut emoții, nu o să vă mint. Au avut emoții toți invitații de la masă și niciunul dintre noi nu făcea asta pentru prima dată. Bine, eu cumva o făceam, de obicei sunt invitată ca speaker, nu ca moderator. Plus că eu sunt obișnuită cu tastele și pixul, în fața mea se află de cele mai multe ori un ecran de laptop, sau un sigur om, maxim 20 la consilierea de grup. Nu peste 200 de perechi de ochi cum erau aseară. Dar a fost fain, super, super fain!

 

 

La așa zisul speech al meu de început aveam o mie de idei în minte și o coală A4 scrisă. Pe ea am sintetizat, fără să am habar, ideea cu care și-au încheiat prezentările fiecare invitat în parte. Iar eu nu știam prezentările lor. Și nu m-am bucurat pentru că îmi confirma mie că mi-s deșteaptă 🙂 . M-am bucurat pentru că 200 de părinți au avut ocazia să se simtă normali și pe drumul cel bun.

Creșterea și educarea copiilor nu este matematică cu legi fixe.

Pe foaia mea scria “După 10 ani de lucru cu copii și familiile lor și după 4 ani de când sunt mama mândrului David, o singură certitudine am: creșterea și educarea copiilor nu este matematică cu legi fixe, nu există o rețetă universal valabilă, nu există linii fix trasate pe care să le urmezi cu încăpățânare și la final să ai garanția că ai crescut un copil frumos, adaptabil, fericit și devreme acasă 🙂 . Există teorii și oameni, secretul este să le îmbinăm, să ne uităm la noi și la ei, să facem viața de părinte să fie interesantă și fun, fără prea multe războaie”.

 

Când înțelegi asta, informațiile ajung altfel la tine, ajung fără presiune, fără a te pune într-un șablon în care dacă nu încapi și îți iese fundul pe afară, gata, nu mai ești bun de nimic. Teoria parentingului modern este bună, este foarte bună. Este o teorie. Parte din ea se va mula bine pe tine ca om și parte din ea se va mula bine pe copilul tău. Corina Manole a spus aseară “uită-te la copilul tău cu atenție, îți va spune tot ce are nevoie “ iar Mihai Manole a spus aseară “Uită-te la tine cu atenție, îți vei spune tot ce ai nevoie “.

Exact așa!  Distracție plăcută să aveți în călătoria asta de a fi părinte.

 

Partenerii evenimentului care au făcut posibil ca această conferință să fie gratuită pentru părinți, au fost: LIDLLupilu,  Pam Pam  și Play Youth.

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 540

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.