Cum sprijinim copilul în timpul crizelor de furie

Cum sprijinim copilul în timpul crizelor de furie

Crizele de furie se fac cu adevărat remarcate pe la 2 ani când copilul se comportă ca o furtună apărută pe ne-anunțatelea 🙂 . Când apar crizele? Când o teamă sau o durere ajunge în sufletul copilului și nu știe ce să facă cu ea, când este mult prea obosit și devine o bombă cu ceas, când se simte neputincios pentru că nu îi iese o treabă. Iar părintele ajunge de multe ori să se simtă neputincios și el. Haideți să vedem cum sprijinim copilul în timpul crizelor de furie.

 

În situațiile în care copilul nu se descurcă să indeplinească o acțiune sau când este suprastimulat ne este măcar mai ușor să vedem cauza și să căutăm soluții. Când în spatele furtunii stau emoțiile pe care ei nu le pot gestiona atunci devinde mai dificil și pentru părinți.

Crizele de furie ajută copilul să elibereze frustrările, durerile, tensiunile.

Crizele de furie nu sunt un bau-bau deși se simt uneori ca atare. Știu că poate fi dificil pentru părinți să le accepte, deși le înțeleg normalitatea. Dacă îți este greu să stai cu plânsul copilului te invit să verifici tu cu tine de unde vine această greutate. Ce simți de fapt? Ce gânduri îți trec prin minte? De ce anume îți amintesc?

Cum sprijinim copilul în timpul crizelor de furie?
  1. Verificăm dacă nemulțumirile din momentul respectiv sunt reale. Poate chiar vrea un alt fruct sau altă jucărie.
  2. Dacă simțim că nemulțumirea este doar un pretext pentru descărcare, rămânem fermi pe poziție. ”Îmi pare rău, nu avem alt fruct / jucăria este murdară etc”.
  3. Când plânsul devine furtună, este timpul pentru mai multă ascultare și mai puțină vorbă. Îl putem mângâia și îi putem rămâne aproape. Încercăm să îi vorbim cât mai puțin pentru a nu-i distrage atenția de la trăirile lui.
  4. Ce îi putem spune? ”Îmi pare rău”, ”Sunt aici”, ”Te iubesc”, ”Poți sta în brațele mele dacă vrei”, ”Poți mânca altceva mai târziu”.
Și să nu uităm că:

Treaba ta ca părinte nu este să faci tot posibilul să previi o criză de furie a copilului.

Treaba ta ca părinte este să faci tot posibilul să nu ai o criză de furie.


 

Sursă poza: Juliane Liebermann @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 533

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.