Indiferent de vârstă, prin joc, copiii își dezvoltă capacitatea intelectuală, abilitățile motorii, imaginația, vocabularul, inteligența emoțională. Joacă este esențială chiar și pentru bebeluși. Cum sa ne jucam cu un bebelus (0-6 luni)?
Sunt mama unui băiețel de 4 ani, așa că știu, timpul nu este tocmai aliatul nostru uneori, motiv pentru care vă prezint câteva activități pe care le puteți face cu bebelușul vostru si care durează doar câteva minute.
* Vârsta recomandată este pur orientativă. Fiecare bebeluș se dezvoltă în propriul lui ritm.
* Alegeți activitățile care vă atrag și care par să îi placă bebelușului.
* Bucurați-vă alături de el, până la urmă vă jucați 🙂
Zgomote și voci.
Încă de la naștere bebelușii au auzul bine dezvoltat. Le plăce să audă părinții vorbind și în scurt timp va recunoaște vocile pe care le aude cel mai des. Vorbiti-i cât mai des și/sau cantati-i. Îi puteți povesti despre tot ceea ce faceți. Dacă nu vă simțiți confortabil vorbind cu un bebeluș înregistrați-vă spunând o poveste sau cântând.
Puteți folosi o cutie muzicală, clopoței, un CD cu muzică pentru bebeluși. Vă recomand să evitați muzica tare (îi poate dăuna auzului) și televizorul pornit (îl poate suprastimula).
Expresii faciale.
Vederea lui nu este bine dezvoltată, așa că țineți-l la 20-25 de cm de voi și apoi faceți mișcări faciale cât mai ample și rare (de exemplu deschideți și închideți gura cu încetinitorul). Pe măsură ce crește, diversificati mișcările și adăugați și sunete, veți vedea cum îi va stârni curiozitatea.
Puneți copilul în fața unei oglinzi pentru a putea să exploreze propria imagine.
Pe burtică.
Sunt copii care adoră să stea pe burtică și copii care nu, precum David. Încercați totuși să îl țineți câteva minute pentru că ajută la dezvoltarea musculaturii. Puteți face activitatea mai interesantă folosind jucării, o oglindă pentru bebeluși, tabla de sah, cartonașe cu forme geometrice.
Privim și ne distrăm.
Luați bebelușul cu voi în camerele în care aveți treabă (când gătiți, când strângeți rufe etc. Aproximativ în jurul vârstei de 6 săptămâni va începe să știe ce e plictiseala așa că e necesar să deveniți mai invetivi. De exemplu legați baloane colorate de pătuț (la 25 cm de fața bebelușului), începeți să folosiți un carusel (nu mai devreme de 8 săptămâni).
Ne plimbăm împreună.
Purtați copilul într-un sistem ergonomic (detalii aici). Locurile unde aveți de lucru, pentru el, vor fi extrem de interesante și si captivante.
Mănuși vesele.
În jurul vârstei de 4 luni va începe să se joace cu propriile mâine. Va deveni fascinat atât de ele cât și de mâinile voastre. Puteți crea mănuși vesele pentru el sau pentru adulții dornici să se joace cu el. Luați o mănușă, tăiați vârful degetelor și coaseți clopoței la încheietura mâinii, sau coaseti pe vârful șoselelor lui o panglică scurtă, un nasture mare sau clopoței. Mai târziu puteți face marionete din șosete. Veți vedea cât de fascinat va fi de ele. Spălați mănușile și șosetele înainte, cu detergenul lui de rufe.
La băiță.
Pe măsură ce crește puteți să folosiți un colac special pentru bebeluși și să îl puneți în cadă să înoate. Oferiți-i jucării speciale cu care se poate juca în apă.
Gimnastica de întreținere.
Înainte de baie sau înainte de a-l schimba de scutec puteți realiza ușoare mișcări de gimnastică cu membrele lui (de exemplu bicicleta cu piciorușele, încrucisați-i mâinile la nivelul pieptului etc).
Cartea mea.
Puteți să faceți o carte din coli cartonate pe care lipiți diverse tipuri de material (catifea, bumbac, pânză etc), tăiate în forme geometrice mari. Perforați colile pe margine, prindeți-le cu elastic sau cu inele. Bebelușii adoră să exploreze forme și texturi.
Primele silabe.
Când bebelușul va începe să pronunțe primele silabe incurajați-l cât mai mult. Mai întâi ascultați cum le rostește și apoi reproduceti și voi sunetele. Asigurați-vă că vă privește când vorbiți.
Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.
Sursă poza: Omar Lopez @ Unsplash
♦ Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). ♦
Multumesc pentru articol.
Sunt foarte multe informatii pe care nu le stiam si de care cu siguranta voi avea nevoie.
Distractie placuta sa aveti :*