Jucărie pentru motricitate fină

jucărie pentru motricitate fină

Am făcut o jucărie pentru motricitate fină, dintr-o cutie și un șiret. De ce m-am gândit să fac asta? De ce lucrez să îi dezvolt motricitatea fină a copilului meu?

 

Dezvoltarea motricității fine a bebelușului ajută ulterior la scriere, desenare, apucarea obiectelor, la îmbrăcare și dezbrăcare etc. Ea presupune coordonarea mână-ochi, apucarea de obiecte mici, forța musculară, mobilitatea articulară. Fiind vorba de nevoia unei coordonări și a unei precizii în mișcare, detalii care țin de finețuri e nevoie de timp, răbdare, atenție și perseverență. Procesul acesta este unul natural, prin care trece fiecare bebeluș. Dar cei care vor fi expuși constant posibilității de a exersa, își vor dezvolta aceste simțuri mai rapid și mai bine conturat.

 

Nu trebuie să fie o muncă chinuitoare pentru noi, iar pentru ei nici atât. Așa că vă recomand să apelați la activități ca cele de mai jos, aparent simple, dar totuși solicitante pentru ei, diversificându-le pentru a nu interveni rutina și fiind atenți să îi ajutați când e absolut necesar, dar să nu faceți totul în locul lor. E posibil să nu fie interesați de anumite jocuri, e în regulă. Puteți reveni cu ele mai târziu, poate se răzgândesc 🙂 .

Cea mai simplă jucărie pe care o poți face acasă este asta:

Ai nevoie doar de o cutie din carton mai subțire, un perforator și un șiret. Eu am folosit cutia de la bomboanele Raffaello și a fost foarte ușor de perforat. N-am avut vreo logică anume în a realiza găurile, dar îl las pe David să descopere una, sigur mă va surprinde.

Activitati pentru dezvoltarea cognitiva si a motricitatii fine1

 

David – 1 an și 4 luni

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

 

Sursă poza: Marisa Howenstine @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului de Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 536

11 comentarii la „Jucărie pentru motricitate fină

  1. Am incercat tot ce ai postat pana acum asa ca astept curioasa sa vad ce mai urmeaza. Nu pot spune ca fetita mra a fost atrasa de toate jucariile dar in mare parte i-au placut

    1. Nici David nu e atras de toate jucariile pe care i le fac :)) Cu unele se joaca multa vreme, altele il plictisesc repede si mai sunt convinsa ca ce ii place lui nu-i place altcuiva si invers. Eu tot incerc idei si le pun aici ca sursa de inspiratie pentru alti parinti 🙂

  2. Poate sunt mai blonda, dar risc si intreb. Banuiesc ca tu i-ai aratat baietelului ca trebuie sa introduca siretul in gauri. Sau a descoperit singur acest lucru?
    Multumesc anticipat! 🙂

  3. Multumesc pt. raspuns, dar mai ales pt. ca iti faci timp sa scrii. Stiu cat este de dificil sa fii full time mama si sotie. Si eu citesc doar cand bebe doarme sau se joaca cu tati. Te pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.