Noi, părinții, deținem puterea și controlul. Le spunem tot timpul copiilor noștri ce să facă și când, ce pot face altfel și de ce, le stabilim programul și le impunem limite. Da, este datoria noastră fără doar și poate. Dacă i-am lăsa strict după cum își doresc ei, probabil nu ar merge la grădiniță și dacă da, le-ar lua de la 3 ore în sus numai să iasă pe ușă, nu s-ar culca pentru că, nu-i așa, somnul e plictisitor, ar mânca o dată pe zi când le-ar ghiorțăi mațele rău, ar sta în cadă cel puțin 3 ore sau deloc și s-ar juca efectiv non-stop. Mă rog, unii dintre ei, alții cine știe ce dorințe au. Încercați jocurile de inversare a puterii cu ei. Îi vor ajuta să se conecteze și să își descarce din frustrările pe care le acumulează peste zi.
În controlul lor rămân prea puține. Ce îi mai poate ajuta?
- Oferiți mai multe posibilități din care să aleagă, de fiecare dată când puteți. Fie că îi oferiți două feluri de mâncare, fie că decide singur ce pune pe el, alege între stă mai mult în cadă sau îi citiți mai multe povești, alege el povestea de noapte bună etc.
- Explicați de câte ori este nevoie, de ce este important să faceți anumite lucruri. Fie că îi duceți la grădiniță, sau e ora somnului, sau e prea târziu pentru desert etc .
- Folosiți jocuri de inversare a puterii. Sunt foarte, foarte utile și amuzante.
Jocurile de inversare a puterii le dau ocazie să mai conducă și ei. Mai mult de atât pot să încalce regulile ”calculat”, își descarcă frustrările și sentimentele de neputință, în timp ce se conectează cu noi. Și sunt foarte amuzante 🙂 .
1. Jocul de-a polițiștii și hoții.
Copilul este, evident, polițistul și părintele hoțul pe care îl duce la închisoare. Puteți face jocul acesta și în casă, dar și afară, pe post de mers la sală 🙂 . Poate să vă alerge și când vă prinde să vă pună într-o închisoare improvizată unde să îl rugați să vă aducă mâncare, pat, jucării, apă, cafea, pătură și ce vă mai trece prin minte. Puteți să îl jucați și cu rolurile inversate. Dacă nu aveți copii fani polițiști, folosiți-vă de ce le place lor. Animale care sunt puse în casa lor și nu au voie să iasă până nu vine mama, prințese închise în palat, mașini duse în garaj și tot așa.
2. Reguli amuzante este alt joc cu care vă puteți distra. Practic inventați reguli amuzante pe care copilul nu le respectă:
– Nu ai voie să mănânci cu gura deschisă.
– Apa se bea cu bărbia.
– David citește poveștile.
– Trebuie să mergi în mâini.
– Nu ai voie să dai pupici și îmbrățisări.
– Trebuie să te speli pe dinți cu iaurt.
– Nu ai voie să dormi în pat.
– Când mănânci trebuie să ții ochii închiși.
– Pijamaua se poartă pe dos.
– Laptele se bea doar cu lingurița.
– Noi nu ne spălăm pe dinți, spălăm degetele de la picioare.
Firește că i se poate părea amuzant și să le respecte, așa că, aveți grijă ce reguli spuneți. Oricum, de fiecare dată se va lăsa cu foarte mult râs. Puteți chiar să vă prefaceți și că sunteți furioși că nu vă ascultă și încercați să îi opriți comportamentul în joacă … și asta se lasă iar cu mult râs.
3. Mâncare ciudată. Acesta este un joc foarte amuzant și din punctul meu de vedere, terapeutic.
Aveți totuși grijă de față cu cine îl jucați 🙂 . De ce? Copilul are voie să folosească orice cuvânt, chiar și pe cele mai puțin frumoase. Cum e cu mâncarea ciudată? Începe așa ”Aș mânca … ”. Ce urmează? Orice vă vine în minte. Intrați și voi în jocul acesta și îi spuneți câteva combinații. De exemplu: ”pantofi cu banane și lipici”, ”caca de cățel cu paste”, ”ochi de dinozaur cu ciocolată”, ”pârț de fasole cu ardei iute”.
Poate veți fi tentați să credeți că așa încurajați copilul să vorbească urât, dar să știți că efectul este fix invers. De ce? Pentru că ei știu aceste cuvinte, le aud peste tot și folosindu-le doar cu voi, ca o joacă, spunându-i de altfel că nu le folosim cu alți oameni pentru că putem să îi jignim, atunci tentația de a le spune va fi mai mică, pentru că le vor scoate din ei. Le vor folosi ca o joacă cu voi, în cadru sigur, și nu vor mai simți nevoia să le folosească pentru a-i șoca pe cei din jur și a le obține atenția.
4. Cântece inventate. E foarte simplu, copilul inventează un cântec pe care voi trebuie să îl învățați.
Vă încurajez să îi lăsați pe copii să preia puterea prin joc. Le impunem multe limite în fiecare zi, asta face parte din educarea copiilor noștri, chiar nu putem să îi lăsăm să facă orice vor, oricât de mult îi iubim și oricât de greu ne-ar fi să acceptăm protestele lor. Este responsabilitatea noastră de adulți. Au nevoie de limite și reguli. Totuși trebuie să fie tare greu ca în fiecare zi un adult, de fapt mai mulți, să îți tot spună ce și cum să faci. Din când în când să îi lăsăm și pe ei să conducă, și cel mai sigur mod este prin joacă.
Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.
Sursă poza: Jessica Rockowitz @ Unsplash
♦ Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). ♦