Despre principiile Montessori – Cum cresc copiii

despre principiile Montessori

Despre principiile Montessori – „Urmeaza copilul, insa urmeaza-l ca fiind propriul sau lider” . Un principiu care va creste copii sanatosi.

 

Maria Montessori redefineste educatia ca fiind „un ajutor pentru viata” (aid to life). A plecat de la ideea ca, sprijinirea dezvoltarii naturale a copiilor, in functie de etapa la care se afla, va constitui in fapt, optimizarea dezvoltarii fiintei umane, in toata complexitatea sa. Este important sa ii ajutam pe copii atunci cand sunt pregatiti sa faca un anume pas in dezvoltarea lor. Sa nu uitam ca sunt unici si momentul in care sunt pregatiti sa evolueze, este unic si el.

Mintea absorbanta sau un mod deosebit de a invata.

In primii 6 ani de viata copilul are o minte absorbanta. Invata cu usurinta orice limba si adapteaza, pur si simplu traind, la orice cultura si mod de viata. De aceea este atat de important sa ii oferim copilului un mediu care sa il stimuleze si nu sa il distraga de la invatatura. De exemplu, intr-un mediu Montessori nu vei intalni stimulii puternici de sunet si culoare din gradinitele traditionale, ci o atmosfera calma, linistita, incurajatoare.

Perioadele sensibile – ferestre de oportunitati

Aceste perioade sensibile se pot suprapune si se sustin reciproc. Dureaza o perioada limitata de timp si, pana la implinirea varstei de 6 ani, ele aproape dispar. Copiii vor fi atrasi de activitatile care ii ajuta sa deprinda limbajul, gandirea si coordonarea miscarilor, pentru a putea intelege lumea in care traiesc.

In metoda Montessori pedagogul il ajuta pe copil sa se dezvolte in directia in care acesta din urma doreste, fiind atent sa ii creeze un mediu potrivit ceea ce ne conduce la:

Mediul pregatit pentru invatare

Invatarea devine mai usoara si rapida intr-un mediu calm, linistit, ordonat. Materialele folosite sunt adaptate cerintelor copiilor. Sunt asezate, ordonat, la nivelul la care acestia ajung, pentru a le lua singuri. Materialele sunt gandite special pentru a ajuta invatarea si nu sunt foarte colorate si nici zgomotoase, ceea ce faciliteaza concentrarea.

Controlul erorii

Copiii invata mai usor daca isi corecteaza singuri greselile si nu au un adult care sa faca asta pentru ei. In acelasi timp, aceasta abordare le dezvolta increderea in a lua decizii, abilitate care ii va ajuta foarte mult in viitor. Materialele Montessori sunt adaptate acestei idei, de exemplu, copiii isi dau seama daca au gresit cand ultima piesa nu se mai potriveste.

Viata practica, un mod de invatare

Maria Montessori, a observat prin studiile ei ca, implicarea copiilor in activitatile de zi cu zi ii ajuta sa isi dezvolte coordonarea si motricitatea fina. Mai mult decat atat, devin copii increzatori in propriile abilitati si adaptati la comunitatea in care traiesc. Ce tip de activitati poate face copilul tau? De exemplu poate matura, sterge masa, spala vasele, ajuta la gatit, pune florile in vaza, taia legume etc. Bineinteles ca trebuie sa avem grija cu instrumentele pe care le foloseste, sa fie mici pentru a le putea manui si nepericuloase. Stiu, am zis „taiat legume”, exista cutite din plastic nu?

 

Mai multe detalii despre principiile Montessori este preferata mea, gasiti in rubrica ”Dezvoltare educationala”.

 

Sursă poza: Jackie Hope @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 540

2 comentarii la „Despre principiile Montessori – Cum cresc copiii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.