”Călăul dragostei” – Irvin Yalom – 📚 De citit

”Călăul dragostei” este o carte pe care am citit-o cu sete. Am avut, așa, o dorință arzătoare de a afla ce scrie pe fiecare pagină. Pentru că, Yalom, ne dă ocazia să privim în interiorul sălii de terapie. Atât în relația terapeutică cât și în interiorul tehnicii sale. Sunt poveștile a 10 clienți, aparent cu preocupări unice – dragostea neîmpărtășită, cancerul în stadiu terminal, obezitatea și mâncatul compulsiv, singurătatea, depresia etc. Dar în fapt cu aceeași preocupare de bază, aceeași teamă ”existențială”.

 

„În această carte voi spune poveştile a zece pacienţi care au apelat la psihoterapie şi care, pe parcursul acestui demers, s-au luptat cu durerea existenţială. Dar nu acesta a fost motivul pentru care mi-au cerut ajutorul; dimpotrivă, toţi zece sufereau de problemele obişnuite ale vieţii cotidiene: singurătate, dispreţ faţă de sine, impotenţă, migrene, compulsivitate sexuală, obezitate, hipertensiune, tristeţe, o mistuitoare dragoste obsesivă, oscilaţii bruşte ale stării de spirit, deprimare. Şi totuşi, cumva (un «cumva» care se dezvăluie altfel în fiecare poveste), psihoterapia a scos la iveală rădăcini adânci ale acestor probleme cât se poate de prozaice — rădăcini care se întind departe, până la esenţa existenţei”.

Iar această esență a existenței, această teamă primordială are legătură cu moartea, libertatea, singurătatea și lipsa de sens.

Moartea inevitabilă a noastră și a celor pe care îi iubim. Libertatea de a alege cum ne ducem viața și responsabilitatea care vine odată cu această alegere. Singurătatea noastră venită din adevărul că nu putem fi niciodată cunoscuți cu adevărat. Și faptul ciudat că totul este în cele din urmă fără sens.

 

„Multe lucruri ne reamintesc faptul că năzuințele noastre cele mai profunde nu pot fi nicicând împlinite: să fim tineri iar, să nu îmbătrânim atât de repede, să vină înapoi cei care ne-au plecat, să ne bucurăm de dragoste eternă, să fim protejați, să aibă totul sens, să fim nemuritori!”

Aceste 10 povești arată lupta internă care se produce atunci când eviți să te confrunți cu adevărurile de mai sus. Și arată cum, atunci când te dedici propriului tău proces terapeutic, vei reuși să aduci schimbările de care ai nevoie pentru a crește.
  1. ”Călăul dragostei” – Thelma, 70 ani, căsătorită. Ea trăiește cu obsesia celor „27 de zile de fericire maximă” pe care spune că le-a trăit cu terapeutul ei de care s-a îndrăgostit în urmă cu 8 ani.
  2. „Dacă violul n-ar fi în afara legii…” – Carlos este un bărbat care suferă de cancer limfatic. Este respingător fizic (spân, cu noduli rămași în urma tratamentului). În ciuda acestei situații, are ca unic scop în viață „să reguleze cât mai multe femei cu putință și cât mai diferite între ele”.
  3. ”Grasă” – Betty este o tânără cu probleme de greutate care îi produce terapeutului dezgust. Și care, de fapt, ajunge să îi dezvolte empania și susținerea în a procesa trauma legată de moartea tatălui ei
  4. „A murit cine nu trebuia” – Penny este o mamă cu trei copii. Ea își pierde fiica, divorțează și gestionează cu greutate infracțiunile comise de cei doi băieți ai ei rămași în viață.
  5. „Nu credeam s-o păţesc şi eu” – Elva este o doamnă elegantă și bogată. Lumea ei se întoarce pe dos după ce soțul ei moare și este tâlhărită.
  6. „Nu trebuie să fii blând” – Saul este un tânăr orfan care caută mereu aprobarea celorlalți. Și care se teme permanent pentru orice mică greșeală.
  7. ”Două zâmbete” – Marie este o femeie frumoasă care rămâne blocată în suferință după moartea soțului ei.
  8. ”Trei scrisori nedesfăcute” – Dave, un domn trecut de prima tinerețe, ascunde de mai bine de 30 de ani, 3 scrisori din tinerețe nedesfăcute încă. Într-o zi îi cere chiar terapeutului să le păstreze pentru el.
  9. ”Monogamie terapeutică” – Marge este o tânără care nu are deloc încredere în propria persoană. Ea a fost abuzată sexual de tatăl ei și are o relație toxică cu mama ei.
  10. ”În căutarea visătorului” – Marvin este un contabil de 64 de ani, în prag de pensionare. El manifestă brusc migrene și probleme de natură sexuală. Ce se ascunde în spatele acestor suferințe? Vă las să aflați.
Cel mai mare beneficiu din lecturarea acestei cărți scrise într-un mod atât de real și comic pe alocuri, este faptul că te îndeamnă să privești în interior tău.

”Călăul dragostei” este o carte pentru oricine. Yalom scrie într-un mod profund, clar, sincer, direct, simplu. Într-un mod în care este imposibil să nu te regăsești. Oferă o persepectivă reală și încurajatoare asupra psihoterapiei. Este o bună carte și pentru cei pasionați de consiliere și psihoterapie și pentru cei care sunt la început de drum profesional în acest domeniu fascinant.

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.