Moldo Crescendo ne intreaba ”Doriti sa va cantam?”

Cred că oamenii au nevoie de cărți, pictură, dans, poezie, teatru, filme, muzică să își potolească sufletul și alergătura asta pentru supraviețuire. Iar Moldo Crescendo ne intreaba ”Doriti sa va cantam?”

 

L-am luat des pe David cu mine la evenimente. S-a super împrietenit cu tinerii, știe aproape toate instrumentele dintr-o orchestră. A atins multe dintre ele. Îi place pianul chiar dacă nu face ore de pian. Știe ce e un sculptor, un tablou, un designer vestimentar, o soprană și un tenor. Nu le înțelege cu adevărat, dar știe ce sunt, a intrat în contact cu ele, le-a auzit, le-a văzut, fac parte din viața lui. Și a noastră. Așa puțin, dar există.

 

Din păcate la noi nu există acest cult al expunerii copiilor la muzică clasică și nu doar, nici la arte vizuale și nici alte forme de arte. Un copil nu are cum să ajungă să își închipuie măcar că exisă altceva decât muzica pop, sau cum s-o numi asta de o auzim mereu la radio, dacă noi nu le arătăm că există și altceva. Și nu expuneți doar copiii, sunt și tineri și adulți care nu au mers niciodată la un concert de muzică clasică. Vă amintesc că eu aveam vreo 24-25 de ani când am ascultat prima dată.

Și azi vă povestesc despre Moldo Crescendo care a apărut din dorința unor tineri de a cânta și de a promova muzica clasică către toți care vor să o audă sau să o cunoască

Moldo Crescendo este un proiect de muzică clasică, creat de tineri născuți în Moldova, care studiază sau au studiat în diferite colțuri ale Europei – Londra, Geneva, București, Cluj, Moscova, Maastricht etc. Ei se întorc acasă să unească oamenii prin muzică clasică indiferent de vârstă, sex, apartenență politică sau religioasă. Ce și-au propus ei este să își continue tradiția de a demonta mitul că muzica clasică este grea și plictisitoare prin susținerea a zece concerte în Iași, Constanța, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara și București, precum și în Moldova în Chișinău, Bălți și Cahul. 8 din 10 concerte vor fi cu intrare liberă.

La concertele Moldo Crescendo ei oferă cursuri expres de istoria muzicii. Explică muzica pe care urmează să o cânte, astfel publicul înțelege și se poate îndrăgosti cu adevărat de muzica clasică!

Pentru a susține acest proiect tinerii fac crowdfunding. Acesta e felul lor de a ne întreba ”Doriți să vă cântăm?”. Cum putem să îi ajutăm noi este să donăm aici.

Vă rog să donați și voi! Pe o parte dintre ei îi cunosc, am lucrat cu ei, sunt serioși, buni, foarte buni în ceea ce fac. Sunt muncitori, iubesc ceea ce fac și au creat acest proiect din dragoste pentru muzică și pentru țara lor.

Și să duceți copiii să asculte muzică clasică și să vadă opere de artă. Nu știți în cine arcușul de vioară trezește o mare iubire și pensula de culoare trezește o mare pasiune.

Ce fac ei puteți să vedeți în acest fimuleț:

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului de Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 536

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.