La copiii mici agresivitatea este instictuala si se manifesta ca un mecanism de aparare  

La copiii mici agresivitatea

De ce, uneori, copiii lovesc deși părinții nu sunt agresivi cu ei, nu au nici alte exemple de acest tip în jur și nici nu se uită la desene cu violență? Pentru că, la copiii mici agresivitatea este instictuala si se manifesta ca un mecanism de aparare. Pentru că acesta este instictul lor.

Agresivitatea face parte din emoțiile de bază pe care le simțim și se manifestă ca un mecanism de apărare. Și doar cu noi se simte în siguranță să o facă.

La vârstele mici, până în maxim 5 ani, în anumite limite și pornită din cauze bine determinate agresivitatea este un comportament normal. Nu sunt încă dezvoltate abilitățile de autocontrol și inhibiție, sistemul nervos fiind încă imatur. Maturizarea lobilor frontali se produce ultima și durează până în adolescența târzie. De asemenea agresivitatea este mai des întâlnită la băieți decât la fete din cauza modului de structurare și funcționare a creierului.

 

Agresivitatea devine o situație care ar trebui să ne preocupe în mod serios și să ne ridice semne de întrebare când copilul se manifestă astfel față de multe persoane (adulți și copii), în mod repetat. Trebuie observat și dacă agresivitatea apare ocazional sau devine o modalitate obișnuită de manifestare a frustrărilor chiar și atunci când există consecințe negative asupra lor. Și mă refer la situațiile în care utilizează agresivitatea asupra persoanele mai în putere decât ei, copii mai mari, fără a calcula faptul că vor ajunge învinși.

Pentru copiii mici, până în 5 ani, care încă utilizează agresivitatea ca un rezultat al faptului că nu știu cum să reacționeze la stimuli frustranți, ceea ce putem să facem este:
  1. Să vorbim cu copilul și să îi explicăm consecințele acțiunilor lui. E bine să așteptăm ca momentul tensionat să treacă, va fi greu să audă cu adevărat ce spunem atunci când este foarte furios. Ajută să îi explicăm pe înțelesul lui care pot fi consecințele, de exemplu că acel coleg pe care l-a lovit este posibil să nu mai dorească să se joace cu el pentru că l-a durut și îi va fi teamă.
  1. Să discutăm cu el despre emoțiile pe care le trăiește. Să îl învațăm cum să își exprime supărările și frustrările într-un mod cât mai sănătos.
  1. Să fim un model pentru el. Va învăța de la părinți zi de zi cum se gestionează furia. Furia este o emoție normală pe care o trăiesc toți oamenii.
  1. Să evităm pedeapsa fizică. Ea devine o modalitatea prin care copilul doar învață că la situațiile stresante poate răspunde cu agresivitate. Așa cum spuneam mai sus, suntem model pentru copiii noștri.
  1. Să îl oprim blând când ne lovește. Coborâm la nivelul lui și îi explicăm că îl înțelegem că este furios (ajută foarte mult să numim emoția pe care el de multe ori nici nu o înțelege și care îl sperie) și îi spunem că nu îl putem lăsa să ne lovească pentru că ne doare.
  1. Să observăm factorii care declanșează agresivitatea, să fim preventivi și pregătiți să îi oferim alte alternative de a-și descărca furia.
  1. Să excludem programele tv sau filmulețele de pe tabletă care au mesaje violente. Copiii sunt influențați de ele și copiii mici nu fac o diferență foarte clară între realitate și ficțiune. Cu cât mai puțină expunere la TV si tabletă, cu atât mai bine. Creierul lor are nevoie de liniște, nu de suprasolicitare.
  1. Să ne conectăm cu ei, să le oferim timpul nostru cu statut de exclusivitate. Atât cât ne permitem, dar cu adevărat atenți la ei. Pentru copiii energici recomand 5 jocuri de conectare.
  1. Să fim atenți și afectuoși cu el. Știți acea vorbă? Cu cât copilul pare că merită mai puțin, cu atât are mai mult nevoie de iubire 😊 .

 

 

Sursă poza: Stillness InMotion @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 531

3 comentarii la „La copiii mici agresivitatea este instictuala si se manifesta ca un mecanism de aparare  

  1. Mulțumesc mult de acest articol, am un băiețel de 3 ani și uneori este foarte agresiv față se mine sau tatăl său. Recomandările tale sunt atât de binevenite pentru noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.