Cum sa ne jucam cu un bebelus (6-12 luni)  

Cum sa ne jucam cu un bebelus (6-12 luni)

Sunt multe jocuri simple pentru care nu aveți nevoie nici de mult timp și nici de multe materiale: puneți-i muzică, cântați și dansați cu el, oferiti-i jucării cu butoane și mânere, mingiuțe, plusuri, lăsați-l jos pe o pătură pentru a învăța să se rostogolească și apoi să meargă de-a busilea, aratati-i animale și reproduceti sunetele pe care acestea le scot. Am scris altă dată și despre jucăriile pe care le-am creat pentru David sau le-am cumpărat pentru el când era atât de mic încât nici nu îmi mai amintesc prea bine 🙂 . Acum vă scriu și alte idei despre cum sa ne jucam cu un bebelus (6-12 luni).

Cucu-bau.

Un joc pe cât de simplu pe atât de util. Acesta îi ajută pe copii să depășească axietatea de separare făcându-i conștienți de faptul că mama poate să dispară și apoi să apară iar.

Cutia cu surprize.

Puneți într-o cutie de lemn/plastic obiecte cu texturi diferite (minge, plus, lingură de lemn, capac de sticlă, materiale etc) și oferiți cutia bebelușului. Nu i-o lăsați în permanență pentru că își va pierde interesul. Aveți grijă ce puneți în cutie pentru că va dori să guste tot. Eu am folosit un coș de pâine în care am pus capace de sticlă de apă, diverse culori și marimi (dar nu cele de la peturile mici) şi sticluțe de șampon (ca cele din hotel) foarte bine spălate.

Ustensile de gătit.

Bucătăria e o adevărată sursă de inspirație. Oferiti-i copilului o cratiță şi o lingură de lemn, va cânta minunat cu ele. Aveți o tavă de brioșe și mingiuțe colorate? Va fi încântat să le pună în tavă. Sticlele goale de suc sau apă pot deveni jucării. Spalati-le și puneți înăuntru nasturi, sau nisip, sau apă colorată (închideți bine sticla). Suportul pentru ouă, castronasele, paharele de plastic sunt perfecte. David le adora pe toate.

Lăsați bebelusul să mănânce singur. 

Știu că este dificil când te mai gândești şi la curățenia de după, dar îl va ajuta să învețe să apuce bucățile mici și îi va plăcea să simtă textura produsului.

Ora de lectură.

Citiți împreună cu bebelușul folosind cărți frumos colorate, cu imagini simple și/sau povești scurte. Lăsați-l să privească imaginile și să le atingă. David le și gusta uneori 🙂 .

Marionete.

Copiii sunt fascinați de marionetele care le vorbesc. Vă puteți ascunde în spatele canapelei, scaunului, unei pânze, în așa fel încât să nu vă poată vedea. Puteți confecționa marionete din șosete (spalati-le cu detergentul lui de rufe).

Ascunde jucăria.

În jurul vârstei de 8 luni bebelușii stiu să caute jucăriile. Mai întâi asigurați-vă că vă privește și apoi ascundeți o jucărie într-o cutie sau sub un prosop. Puteți ascunde o jucărie care cântă sau un ceas, în apropierea copilului. Lăsați o porțiune vizibilă, de exemplu mânerul ceasului.

 

Voi ce spuneti? Cum sa ne jucam cu un bebelus (6-12 luni) ?

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

Sursă poza: Shirota Yuri @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 540

3 comentarii la „Cum sa ne jucam cu un bebelus (6-12 luni)  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.