Cum sa acorzi primul ajutor copiilor

Cum sa acorzi primul ajutor copiilor

Unul din miile de coșmaruri cu care mă lupt, de când a apărut David, este că se va îneca cu mâncare sau cine știe ce alte mărunțișuri. Nu sunt un om panicos de fel, dar amintirea fratelui meu care, la aproximativ doi ani, s-a înecat cu o bucată de pâine devenind vânat la față, îmi creează tot felul de șcenarii când îmi vâd zgubiliticul ronțăind câte ceva. Și tare îi mai place să mănânce singur. Asa ca am invatat despre cum sa acorzi primul ajutor copiilor.

 

Am zis prezent invitației de a participa la atelierul organizat de Totul despre mame și partenerii lor Lecția de prim ajutor. Doctorul Bogdan Aignătoaie de la Spitalul de Urgență Floreasca a fost cel care m-a luminat un pic în ale salvării copilului. Bineînțeles că sper să nu fiu nevoită să o fac.

 

Primul sfat oferit, chiar de către Raed Arafat, a fost să apelăm 112 pentru a chema ajutor calificat, iar până ajunge acesta să facem manevrele care îi pot salva viața copilului. Să ne păstrăm calmul și să oferim toate datele solicitate de către operatorul care răspunde la apel. A subliniat importanța utilizării scaunului de mașină pentru copii și cât de periculos este să pui copilul pe scaunul din dreapta unde se poate activa airbag-ul.

 

Majoritatea informațiilor pe care doctorul Bogdan Aignătoaie le-a oferit la curs, inclusiv poze, găsiți pe www.lectiadeprimajutor.ro . Sunt clar explicate și exemplificate, nu aș putea să scriu eu mai bine despre asta. Avantajul participării  la curs a fost că s-au putut pune întrebări și exersa pe manechin. Dacă se străduia un pic David exersam și pe el; găsise pachetul de șervețele și dintr-o mișcare rapidă rupsese hârtia, care părea extrem de delicioasă după mimica lui.

Câteva idei importante, cel puțin pentru mine, pe care le-am notat în urma întrebărilor puse de către participanți:

– respirația gură la gură sau compresiunile toracice pentru copii sunt asemănătoare cu cele oferite adulților. Diferența constând în forța cu care se realizează manevrele și la numărătoare (adică pentru adulți raportul este de 2/30 (ventilații/compresiuni) și pentru copii 1/15);
– la nou-născuți și sugari nu se aplică compresiuni abdominale pentru că le putem leza organele interne;
– copilul nu se întoarce cu capul în jos, apucat de picioare. Mai rău facem, putem să îi blocăm căile respiratorii.
– când se consideră necesară ventilația gură la gură, în cazul bebelușilor, se plasează un sul de prosop/pătură/tricou, sub copil, în zona umerilor, dar nu dăm capul pe spate prea mult;
– la compresiunile toracice externe se numără ”unu și doi și trei …”, ”și” este foarte important;
– la arsuri nu se intervine cu nicio cremă până nu vede medicul, doar cu o compresă cu apă rece (nu gheață).

 

Subiectele abordate (click pe titlu sau pe poză pentru detalii):

Copil căzut la pământ. Ce facem?

Cum acorzi primul ajutor 2
Blocarea căilor aeriene – Manevra Heimlich pentru bebeluşi.

Cum acorzi primul ajutor 3
Crupul (laringotraheobronşita) – afecţiune respiratorie cauzată de o infecţie virală a căilor respiratorii superioare

crupul-Copie

Sper din suflet să nu aveți nevoie de sfaturile acestea, dar eu zic să le rețineți totuși.

 

Sursă poza: Tai’s Captures @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 543

Un comentariu la „Cum sa acorzi primul ajutor copiilor

  1. Foarte buna initiativa celor de la lectiadeprimajutor.ro, sunt multi parinti ce au invatat ceva din asta, eu sincer am invatat multe de la ei, si din acest motiv am si promovat actiunile lor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.