Ce poți să zici în loc de “Nu mai plânge”

Plânsul nu este un semn de slăbiciune, este o modalitate de descărcare. Încercați să vă amintiți asta când vă vine automat să spuneți ”Nu mai plânge” și să opriți rapid un copil din ceea ce vrea să vă transmită. Știu că de multe ori ne este greu să conținem durerea copilului nostru, că am vrea să fie mereu fericit. Dar și durerea face parte din viață și viața este imperfectă în toată minunăția ei.

Plânsul este un mesaj.

Indiferent că ai în fața ta copilul, mama, soțul, prietena sau colegul, plânsul este un mesaj. E valabil de la mic la mare, indiferent de sex sau apartenență religioasă. Emoțiile dureroase sunt cele care spun cele mai ascunse detalii despre noi înșine. Să le ascultăm!

Ce poți să zici în loc de “Nu mai plânge”?

Este în regulă să fii trist. Te înțeleg!

Este foarte greu pentru tine acum. Te înțeleg!

Sunt aici lângă tine.

Spune-mi ce te doare.

Cu ce pot să te ajut?

Te ascult.

Asta a fost într-adevăr înspăimântător, trist, dureros etc

E normal să simți asta.

Vreau să te ajut să găsești o soluție.

Vreau să fiu aici pentru tine.

Stau aici, aproape de tine, poți să îmi povestești când ești pregătit/ă

 

Sursă poza: Jonathan Borba @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 535

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.