Vacanta in Romania ♥ Alba Iulia ♥ Arieseni

Dacă vă propuneți să vizitați Alba Iulia și împrejurimile, vă recomand să stați măcar o zi și în Sibiu. Despre ce am vizitat vara aceasta, în apropierea Sibiului și în oraș, v-am povestiti aici. Dacă aveți planuri de a face o vacanta in Romania e o zonă de luat în calcul.

Călătoria noastră de familie a ținut 4 zile, Sibiu – Alba Iulia – Arieșeni.

Am stat mult prea puțin pentru cât de frumoasă este zona și câte sunt de vizitat. Am plecat la 10:00 din București și am ajuns la 19:00 la Alba Iulia, unde aveam rezervată cazare. Am făcut destul de mult pe drum, dar asta pentru că ne-am oprit de 2 ori să mâncăm. Celebrii mici de la Dedulești și celebra fasole cu ciolan de la Miercurea Băi, David a servit orez cu iaurt 🙂 .

 

Am făcut o oprire și în Sibiu la Grădina Zoologică și de acolo ne-am dus direct la Alba Iulia, unde am stat o noapte la Vila Preciosa, rezervare făcută pe Booking, am plătit 220 lei, cameră la mansardă, mic dejun inclus. O recomand sincer. Este poziționată la maxim 10 minute de mers pe jos până la cetate. Arată impecabil, angajații sunt ospitalieri și micul dejun foarte variat, a meritat fiecare leu.

Seara am vizitat Cetatea Alba Iulia, care arată impresionant cu luminile aprinse și fără.

Am avut noroc să prindem deschis Muzeul Principia Alba Iulia (prețul biletului 10 lei/adulți, 5 lei/copil, pentru David a fost gratis). Au un ghid foarte fain care îți povestește cu pasiune despre cetate și istoria ei.

– Mami, mege umblă, bate soalele în ochi acolo !

Apoi ne-am oprit la o terasă mică, linistită, cu spațiu să alerge David, am mâncat plăcinte moțești și am băut în liniște o bere 🙂 . Rar reușim să bem în liniște o bere! A doua zi, după micul dejun, am plecat iar în cetate, unde ne-am plimbat în jurul ei cu bicicletele pentru 4 persoane (25 de lei timp de 30 minute sau 40 lei timp de 60 minute). Ei spun că turul complet al cetății se face în 50 de minute, noi nu am făcut un tur, dar am văzut câteva zone foarte frumoase.

Ne-am oprit să vedem schimbarea de gardă care începe la ora 12:00 la Poarta a III-a.

Ne-a plăcut foarte mult, David a fost super atras de tobe și de cai, este adevărat că păreau un pic cam plictisiți cei din gardă, dar a fost frumos per total. Am înțeles că în weekend se trag și salve de tun. Există și Traseul celor Trei Fortificații care pare foarte interesant, dar durează aproximativ două ore și David era obosit așa că nu mai rezista (programul de vizitare este intre 9:00-21:00 și tariful 10 lei/adult și 5 lei/copil). Câteva detalii despre ce puteți vizita în scurt timp găsiți aici.

Din Alba Iulia am plecat spre Arieșeni prin DN 74 și DN 75. Traseul acesta este incredibil de frumos. Te pierzi cu ochii pe geam, dar și destul de greoi și lent, nu poți să mergi cu mai mult de 50 km/oră. Oricum absolut încredibil de frumoasă zona. Direcția noastră era Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara care adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România care este situat în comuna Gârda de Sus, județul Alba.

Este prima peşteră din ţara noastră declarată monument al naturii, încă din 1938.

Ca să ajungi la ea treci printr-un drum prin pădure, de maxim 10 minute, care este absolut minunat și urmându-l poţi ajunge în Arieşeni. Traseul este marcat cu triunghi roşu și durează 4 ore şi jumătate. Înainte de a porni pe drum ne-am cumpărat plăcinte moțești și zmeură. Intrarea în peşteră costă 11 lei/adult și se face printr-o groapă adâncă de 48 de metri, amenajată cu 270 de trepte metalice și din lemn.

 

 

 

Ne-am oprit apoi la Pensiunea-restaurant Mama Uta unde am mâncat mai ceva decât la mama acasă. Au și cazare și părea foarte ok dar nu aveau camere libere. Seara ne-am cazat la Casa Dorina unde am plătit 100 lei/ noapte. Mi-a plăcut tare mult, acolo ar fi trebuit să stăm mai multe zile. Câtă inspirație de scris aș fi găsit cu așa un peisaj incredibil și atât de multă liniște și un aer atât de curat încât cu greu făceau față plămânii noștri intoxicați. Au o curte imensă, cu leagăne, grătar, spațiu de alergat în voie pentru David. Camerele erau foarte curate, mobilier nou, baie proprie, apă caldă. Acces la o bucătărie mare, stil leaving și făceau seara focul. Părea rece pe acolo, dar am dormit semi-dezbrăcați 🙂 .

De acolo am pornit spre casă. Vă recomand să mai poposiți pe undeva, mie drumul mi s-a părut mult prea lung. Ne-am oprit să vedem Groapa Ruginoasă și apoi la un popas unde ar fi trebuit să vedem un peisaj frumos dar am văzut doar ceața 🙂 .

 

Sincer, sincer, frumoasă țară mai avem!

Despre alte vacanțe și călătorii de familie puteți să citiți aici.

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului de Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 536

6 comentarii la „Vacanta in Romania ♥ Alba Iulia ♥ Arieseni

  1. Exceptând Alba Iulia, am vizitat celelalte obiective și confirm tot ce ai povestit tu. Groapa Ruginoasa mi-a plăcut foarte tare, iar traseul până la peștera Scărișoara e de-a dreptul minunat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.