”Magia ordinii” – Marie Kondo – 📚 De citit

Magia ordinii

Am comandat cartea ”Magia ordinii, senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa”, din curiozitate. Am tot văzut-o recomandată și când am prins-o redusă am și luat-o. Nu pot să vă spun că m-a impresionat profund. Dar este o carte bună dacă vrei să faci ceva ordine prin casa ta.

Am citit pasaje în ea care mi-au structurat modul de a gândi. De exemplu:

– Când vrei să faci curat și asta înseamnă automat să arunci lucruri, privește-le din perspectiva ”îmi place sau nu?”, ”îmi aduce bucurie sau nu?”. Eu aplic asta deja la haine și cum se schimbă sezonul, sunt hotărâtă să mă țin de întrebare. Am multe haine pe care le tot țin, dar nu le îmbrac din diverse motive. De multe ori pur și simplu pentru că nu îmi aduc bucurie când le pun pe mine.

 

Să așezi lucrurile în locuri fixe destinate doar lor. Sertarul cu șosete, cutia cu chei, suportul pentru ceasuri etc. Asta e deja ceva ce făceam cât de cât, mai ales în șifonierul lui David, ca să pot să dau indicații oricui de unde să îmi aducă boxerii pentru el. Dar păstram întotdeauna, și se pare că încă mai am, cutia cu de toate. Primeam un șnur de la o conferință, îl aruncam acolo, găseam un încărcător de la nu știu ce telefon vechi, îl uitam acolo.

 

Când vrei să faci ordine într-o anumită zonă, dar nu știi de unde să te pornești, scoți totul și pui la loc doar ceea ce îți place foarte mult, sau este util, că na, poate nu îți plac șosetele bărbatului, dar nu înseamnă că trebuie să le arunci.

 

Scrie și despre metoda Kon Mari de împăturire și depozitare a hainelor pe verticală, o metodă foarte bună pentru sertare sau pentru rafturi. N-am pus-o încă în aplicare, dar o am în plan.

 

Am citit cartea rapid și mi-a plăcut, dar nu înseamnă că am aplicat tot sau că am fost de acord cu tot ce scria. Ca să fiu sinceră am mai sărit și câteva pagini 🙂 . Știu oameni care au spus că această carte le-a schimbat în totalitate perspectiva despre ordine și nu numai. Și oameni ca mine, care au luat din ea ce au avut nevoie și și-au simplificat aranjarea lucrurilor prin casă.

 

Ca și alte cărți pe care vi le-am recomandat în categoria: ”Cărți și materiale pentru adulți” și aceasta vă poate duce cu un pas mai aproape de voi înșivă.

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 529

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.