”Cartea cuvintelor dispărute” și ”Cartea meseriilor dispărute” sunt două cărți scrise de Mircea Stanciu și sunt cumva mai atipice față de ce am obișnuit să citim până acum. De altfel, le-am primit cadou, nu știu dacă eu aș fi ajuns la ele. Adevărul este că nu le-am văzut recomandate pe undeva, așa, vizibil. Așa cum spun și titlurile, cărțile prezintă cuvinte și meserii care acum nu mai sunt prezente în viața noastră de zi cu zi. Ceea ce mi-a plăcut mie foarte mult este tocmai incursiunea făcută către o lume la care copiii noștri nu mai au acces. Pe principiul, pe vremea bunicilor mei ”vraciul” te trata de boli pentru a ne găsi ”tihna” 🙂 . Acum, vă recunosc că unele meserii au fost necunoscute chiar și pentru mine.
Cărțile sunt și un bun prilej să povestim cu copiii noștri despre vremurile copilăriei noastre și despre vremurile bunicilor noștri.
În acest ton începe și Mircea Stanciu în ”Cartea meseriilor dispărute”. Povestește pe scurt despre bunica lui. Nu aș spune că începe cu o poveste tocmai veselă, dar nu toate poveștile sunt astfel. Aș spune că este de fapt singurul detaliu care mă face să vă recomand cartea pentru vârste 7 ani plus.
Ambele cărți sunt scrise într-un stil ușor de urmărit, dar conțin totuși expresii mai greu de înțeles pentru copiii mici. Fiecare meserie este prezentată plecând de la contextul ei istoric și este ilustrata printr-un personaj arhetipal, construit din obiectele specifice meseriei sale. Și fiecare cuvânt este separat prezentat având și o ilustrație creativă și caldă.
”Precum meseria de geamgiu, au dispărut, fără doar și poate, și altele. Am ales, dintre toate, douăsprezece meserii. Unele complet dispărute, altele reinventate de lumea modernă, iar altele pur și simplu secrete. Rămâne să le descoperi tu și să te gândești la fiecare în parte. Tu ce-ai vrea să te faci când vei fi mare?”
”Cartea meseriilor dispărute”
”Vom începe cu douăsprezece cuvinte. Le-am ales din mii de alte cuvinte ale limbii române: făgăduință, snoavă, menire, a cotrobăi, tihnă, gogoman, tămăduire, nărăv, cutezător, a astâmpără, a făuri și tâlc. Nu știu dacă le-am ales pe cele mai potrivite, dar cred că sunt suficient de expresive pentru a merita să fie salvate. După ce te vei împrieteni cu ele, poți adăuga propriile descoperiri la lista de cuvinte salvate. Vei fi pionierul unui alt fel de a vorbi și de a scrie. Mult mai nobil, mai puternic și mai sugestiv”.
”Cartea cuvintelor dispărute”
Recomandări de cărți și materiale pentru copii găsiți în categoria numită fix așa ”Cărți și materiale pentru copii” 🙂 .
♦ Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). ♦