Semnele depresiei la copii și cum îi putem ajuta – Interviu pentru Lumea lui Fram

Semnele depresiei la copii

Am fost întrebată de multe ori dacă și copiii pot fi deprimați. Da, răspunsul este că și ei se pot lupta cu acest balaur. Deși, nouă, ca părinți ai lor ne este mai greu să acceptăm că un copil poate trăi într-o stare de durere atât de profundă. Totuși ea poate exista. Este important să recunoaștem semnele depresiei la copii pentru ca apoi să îi ajutăm să o vindece.

Simptomele depresiei la copii sunt diferite de cele la adulți

Depresia este diferită de situațiile normale de tristețe pe care le trăiesc copiii pe măsură ce cresc și se dezvoltă. Am scris într-un interviu pentru Lumea lui Fram despre cum recunoști depresia la copii și ce poți face concret. Ce poți face tu acasă, ca părinte. Dar și despre consilierea părinților pentru că ei pot interveni să îndepărteze factorii stresanți care îl perturbă pe copil și tot ei sunt cei care pot lucra la o conexiune apropiată de copii și la sprijinirea copilului pentru a reconstrui o imagine de sine pozitivă.

 

Sunt părți pe care le putem face acasă. Sunt și situații în care nu știm exact cum să intervenim. Uneori nu știm exact nici ce are copilul nostru. Ceea ce spun eu părinților, atunci când sunt temători, este să apeleze la un specialist care să facă o evaluare și un plan de intervenție terapeutică. Până la urmă sunt două variante, fie copilul nu are nimic și scapi de o apăsare, fie are ceva și astfel ai șansa să îl ajuți.

 

Sursă poza: Egor Myznik @ Unsplash

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.