Schimbarea vine cu disconfort mai întâi, nu cu happy happy joy joy

Schimbarea vine cu disconfort mai întâi

Oamenii vin la terapie cu dorința de a face ceva să le fie mai bine. Firește! Să facă o schimbare … în ei, la alții, în relație, în viață, la muncă, oricum ar numi-o ei când vin. Firește! Și înțeleg! Cu asta în minte m-am dus și eu. Dar inițiat procesul acesta nu vine cu bine direct, ci mai degrabă cu deranj. Și asta îi sperie pe clienți, pentru că nu înțeleg de ce. Adică am venit să îmi fie bine și mă doare? Da, adevărul este că schimbarea vine cu disconfort mai întâi, nu cu happy happy joy joy!

 

De curând mi-a spus o clientă în ședință, după ce i-am explicat treaba asta cu schimbarea și cu disconfortul ”Eu chiar mă întrebam dacă e bine cum mă simt”. Păi este! Nu zic că e bine în sensul de plăcut. Nu e. Schimbarea nu e plăcută la început. Dar e bine în sensul de „vei ajunge la binele acela pe care îl vrei”. Și i-am spus și povestea cu fluturele pe care i-o citisem și băiatului meu cu o seară înainte. V-o scriu pe scurt aici.


O poveste despre procesul natural al transformării și despre importanța acestuia.

Un tânăr a văzut un fluture luptându-se să iasă dintr-un cocon. Observând că fluturele pare să aibă dificultăți, tânărul a decis să îi facă o favoare și a tăiat coconul pentru a ajuta fluturele să iasă mai ușor.

 

Dar când fluturele a ieșit din cocon, tânărul a realizat că acesta nu avea forța necesară să își folosească aripile. Așa a aflat că lupta fluturelui pentru a ieși din cocon era esențială pentru dezvoltarea musculaturii sale și pentru a-i permite să zboare.

 


 

De multe ori oamenii vor să se schimbe, dar fără să ducă greul. Iar asta este ca și cum mi-ar spune că vor să mănânce foarte multă ciocolată fără să îi doară stomacul, fără să simtă vinovăție și fără să se îngrașe. Toți am vrea, dar nu-i posibil. Am vrea să ne fie bine, când lucrurile nu sunt bine în noi și în afara noastră, dar fără să ne doară golul din stomac când vedem adevărul, fără să simțim vinovăție că ne schimbăm și ne alegem pe noi și fără să simțim disconfort.

 

De cele mai multe ori schimbarea vine cu disconfort mai întâi și asta și pentru că suntem proiectați să alegem cunoscutul, pentru că tindem să ne obișnuim cu rutinele și cu ceea ce ne este familiar. Și vine cu disconfort pentru că, dacă ne schimbăm doar noi, asta nu dă bine pentru alții. Va protesta sistemul. Atunci când apare o schimbare, chiar și una pozitivă, avem nevoie de timp și de ajustări să ne adaptăm la noile reguli ale jocului.

Disconfortul acesta inițial poate fi cauzat de:
  • Contactul cu suferința internă
  • Sentimentul de incertitudine
  • Lipsa de control în fața noilor situații
  • Vinovăția că schimbăm noi și ”trădăm” sistemul.

Este important să avem încredere în abilitățile noastre de a face față schimbării. Este important să nu uităm că deși doare uneori, ce căutăm când schimbăm este să ne aducem mai mult bine pentru noi, înăuntrul nostru și în afara noastră.

 

 

Sursă poza: Jackson David @ Unsplash

 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.