Jucaria preferata a copiilor? Parintii.

Jucaria preferata a copiilor

Întreaga noastră viață e un fel de joc. Unul mai întâi spontan, prin care căutam plăcere și bună-dispoziție. Apoi unul din ce în ce mai organizat prin care ne oferim siguranță (financiară, spirituală, emoțională) și încă plăcere. Numai că adulții nu îi zic joacă deși tot fericire produc. Jucăriile adulților sunt multe și ele, fiecare cu preferința lui. Și totuși jucaria preferata a copiilor care credeți voi că este?

Prin joc copiii învățăm și primele noțiuni.

Nu știm atunci că de fapt învățăm și nici nu ne pasă, copiii fiind vrem doar să ne zbenguim, dar așa cumulăm noțiuni, ne dezvoltăm imaginația, vocabularul, asimilăm practic și mental însușirile lumii în care trăim, ne creem propriile experiențe. E ca atunci când mergem la școală și la muncă, numai că e mult mai fain.

Părinții sunt pentru mulți ani jucăria preferată a copiilor, pănă îi detronează gadgeturi.

Copiii nu au nevoie de jucării elaborate, sofisticate, scumpe, cu atât mai puțin gălăgioase și pline de lumini hipnotizante. Au nevoie doar de părinți dispuși să se joace și ei.  Părinții sunt pentru mulți ani jucăria preferată a copiilor. Copiii creează joacă din nimic, tocmai ăsta e farmecul. Pot învăța culorile folosind dopurile, paiele cumpărate pentru cocktail, paharele, cănile, cleștii, eșarfele, hârtia colorată, Pot învăța ce e ”mic” și ”mare” comparând crătițile din dulap, pot construi turnuri cu ele, pot compune muzică lovindu-le. Nu zic să nu le cumpărăm jucării, poate nu avem timp și imaginație să le construim. Poate vrem să le dăm lor ce nu am avut noi, nimic greșit în asta. Dar degeaba le luăm dacă nu ne jucăm cu ei, dacă nu le vorbim, dacă nu ne tolănim acolo pe jos la înălțimea lor pitică să ne bucurăm, printre altele, de copiii ce am fost și poate am mai vrea să fim.

Joaca asta simplă ar trebui să facă parte din rutina noastră zilnică.

Nu îi ajută doar pe copii în dezvoltarea socială, emoțională, psihică și cognitivă, ne ajută și pe noi să ne dezbrăcăm de tensiuni și de nimicurile supărătoare ale vieții de adult. Câți oameni mari, fericiți, am întâlni dacă și-ar piermite din când în când să fie mici !?

 

Copiii au și ei multe nevoi de satisfăcut pe lângă ce le dăm pentru stomac. Au nevoie de mișcare, limbaj, de a crea, de a strica, de a-și satisface curiozitățile. Au nevoie de a interacționa, iar jocul are grijă de toate, dacă îi lăsăm. Pentru ei, să nu poată alerga unde vor, cățăra unde vor, vorbi cu cine vor, dezasambla ce vor, este o îngrădire și duce în timp la inhibare și insuficiență în dezvoltare. Da, uneori e nevoie să îi ghidăm, să îi oprim să facă fix ce vor, să ne asigurăm că viața lor nu e în pericol, iar când nu e cazul, să îi lăsăm liberi și să nu le mai dictăm cu cine și ce să se joace, știu și ei ce să facă. Credeți-mă, ne dau lecții la capitolul ăsta!

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

 

Sursă poza: Thiago Cerqueira @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 543

5 comentarii la „Jucaria preferata a copiilor? Parintii.

  1. Este mult adevar in ce spui si de aceea trebuie sa te bucuri de tot timpul liber ce il poti petrece cu copilul tau .Din pacate sunt multi parinti ce nu se ppot bucura de acest lucru.Sunt prinsi in joburi f solicitante ca timp si spatiu si cu toata binevointa lor nu ajung sa isi vada copiii prea mult timp din zi …si atunci nu stiu cum sa imparta acea felie de timp.Acea felie de timp parca e o felie de tort pe care ai manca-o repede,dar parca ai savura-o si in tihna.Stiu ,ca daca iti impui , vei reusi totusi sa ti faci timp pentru mogaldeata ce te asteapta iubitor ore in sir si mai ales cu mare rabdare si speranta .

  2. Celei mici ii place sa se joace cu creioanele si inca nu coloreaza, dar coloreaza mama ei :)) si asa mult ce-mi place si ma relaxeaza :). Cel mare e fan Lego si fiecare construim ce vrem, si asta imi place sa ma joc :)). Cat despre distractie din nimic i-am dat baietelului un ghem mic de ata. Avem doua pisici, una cat dulapul pentru ca va avea pui cat de curand. Cata alergatura si joaca si veselie a fost in curte e greu de descris in cuvinte. Cea mica radea in hohote asistand la spectacol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.