De ce NU premergator, ham si port bebe neergonomic

De ce NU premergator, ham

Să o luăm cu finalul că despre purtatul copilului într-un mod sănătos am mai vorbit, dar tot simt nevoia să accentuez câteva detalii. So, îi spune modern babywearing, adică să îți ții copilul cât mai mult aproape de tine fără să te doară oasele și fără să-i faci vreun rău. De ce nu produse de purtat de la Chicco, Inglesina, Baby Bjorn, etc.? Am detaliat aici. Ca un rezumat, nu întrunesc cele două condiții, ”M” la piciorușe și ”C” la coloană. De ce NU premergator, ham si port bebe neergonomic?

Promovez purtatul sănătos ori de câte ori pot. Asta nu înseamnă că toți oamenii mă și aud.

Mi s-a întâmplat și nu o dată,  să sporăvăiesc jumătate de oră ca să mi se răspundă cu „eu nu cred că îi face rău ăsta, și X-uleasca și-a dus copilul în el”. Sigur, dacă asta devine o garanție pentru tine, n-am ce zice, dar pentru mine, nu e. Treaba stă în felul următor dacă mă întrebi și dacă nu mă întrebi: sistemele ergonomice previn displazia de șold și orice medic mediocru de competent iți va spune asta. Nu zic că un copil purtat într-un chilot atârnător sigur va ajunge cu șoldul dislocat. E vorba de o predispoziție genetică sau apare datorită poziției bebelușului în burta mamei. Displazia de șold se tratează, iar purtarea copilului într-un sistem care sprijină picioarele ajută enorm.

 

Și apoi, faceți un exercițiu de imaginație, vouă cum vă place să stați la bar? Cu picioarele atârnate pe lângă scaun sau cu ele sprijinite pe bara de jos? Sau nu vă mai duceți prin baruri? Nici eu, dar am memoria bună. Și când mergi pe stradă cu iubitul tău iți place să îl simți aproape sau să meargă în urma ta? Și când te supără careva situație, nu-i așa că te-ai cam pierde în brațele omului drag? Ei, uite asta cred că vor și copiii noștri, iar dacă ne gândim la cât de repede vor renunța la noi parcă e și păcat să-i refuzăm.

Premergătorul funcționează pe același principiu de chilot atârnător.

Plus că bebe nu învață să calce pe talpă ci să se împingă pe vârfuri. Nu va aprecia pericolele și nu va învăța cum să cadă. Nu oferă copilului posibilitatea să-și dezvolte toate grupele de mușchi. Nu exersează mersul de-a bușilea, târâtul, rostogolirea, ridicarea. Academia Americana de Pediatrie din S.U.A si din Canada au interzis furnizarea de premergătoare pentru că anual mii de copii sufereau răni grave folosindu-le nesupravegheați (arsuri, căzături pe scări, lovituri etc).

 

David nu a văzut nici umbră de premergător și la un an fără o săptămână a făcut primii pași singur, la încă două săptămâni alerga prin casă. De la început a știut cum să cadă bine, proptit în mâini sau direct în pampers. Tot singur lăsat liber a descoperit cum să se ridice în picioare. Un premergător nu l-ar fi învățat asta dar sigur mie mi-ar fi fost mai ușor să îl pun într-unul și să amestec în oala cu legume, liniștită. Chiar și medicul chirurg ortoped mi-a spus clar, fără premergător și mi-a admirat SSC-ul cu maimuțe încurajându-mă să îl folosesc.

 

La ham povestea-i și mai scurtă. Nu am avut cățel dar îmi pare cam la fel să pun copilul în ațelea alea. Apoi sigur nu învăța să cadă știind că mereu îl ține careva.

 

Uite de ce NU premergator, ham si port bebe neergonomic!

 

Astea sunt în mare parte părerile mele, poate subiective, dar susținute de altfel și de studii, specialiști, cercetători. Ideea e că, atunci când vine vorba de copilul meu, între ”nu cred că face rău” și ”știu sigur că face bine”, întotdeauna aleg a două variantă. Voi?

 

 

Sursă poza: Katie Emslie @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 543

31 de comentarii la „De ce NU premergator, ham si port bebe neergonomic

  1. Fetita mea tocmai a împlinit un an si prima întrebare a diverselor cunostinte legata de ea este: Merge singura? Nu, nu merge singura , ci doar susținută de manute sau de mobila, pereti, etc. Si imediat vine replica: Dar nu ai pus-o in premergător? Nu, nu am pus-o in premergător (desi trebuie sa recunosc ca in per in care eram însărcinată si făceam lista cu cele necesare premergatorul era si el pe lista). Nu am pus-o pt ca la nastere mi s-a zis ca este suspecta de displazie de sold datorata pozitiei din burtica si asa am ajuns sa mă documentez, sa aflu despre babywearing, dar si sa urmez sfaturile ortopedului care mi-a zis fără premergător. Din fericire fetita nu are displazie ( posibil si datorita faptului ca am purtat-o in ssc), însă are o întârziere in ceea ce privește dezvoltarea nucleilor femurali( la 10 luni avea dimens corespunzat. pt 4 luni),având predispozitie la rahitism.

    1. Și eu până aproape să nasc am crezut că premergătoarele sunt ok. În plus chiar am primit caddou un chilot atârnător în care l-am pus pe David de două ori până mi-a explicat cineva ce sunt cu ele. Îi mulțumesc și acum că si-a făcut timp să îmi deschidă ochii. Multă sănătate fetiței tale!

  2. Fetița mea tocmai a împlinit 9 lunișoare!E un copil sănatos tun,vioaie și din cale afară de energică!I-am cumpărat întradevăr și marsupiu și premergător dar nu le-am folosit (doar premergătorul)decât de maxim trei-patru ori câte 5 minute!De ce??Din simplu motiv că iubita mea e prea activă să poată sta în ele..și sincer nu regret!de mers încă nu merge singură dar a învătat singurică să se ridice,să se protezeje cu mânuțele atunci cănd cade,să umble toată casa nestingherită și să facă și câțiva pași chiar nesusținută!Sunt foarte mândră de ea și ambiția ei și nu regret că premergătorul stă undeva pe acasa iar de marsupiu nici nu mai pomenesc (l-am văzut doar când l-am cumpărat și atât)Prefer să îmi țin copilul aproape gata să o ajut atunci când are nevoie,dar să o las să învețe totul de una singură!În schimb ,recunosc mai folosește un premergător special pe care se sprijină si pășește corect,are un echilibru foarte stabil și nici vorba de ,,paranteza”între piciorușe!Mai cade,se ridică și din nou la treabă!:))

    1. Te referi la antepremergător așa-i? Are și David unul pe care îl mai plimbă din când în când prin casă și mai apasă pe butoane să facă un pic de gălăgie 🙂

  3. Eu am folosit rotobilul, de la 5 luni. La 11 luni, fetita mea umbla singura. Eu cred ca pe ea a ajutat-o. Si de cand a inceput sa umble a stiut si sa cada, chiar si sa urce scari. Inca nu are doi ani si se catara peste tot fara probleme, ca o maimutica

  4. Baiatul meu nu a mers in premergator, dedi toata lumea din jur folosea. Asta se intampla acum 10 ani. Am avut ham, amincercat sa-l folosim, dar el era se simtea in siguranta atunci cand il tineam de mana. Nu a mers de-a busilea :), s-a tarat pe fundulet. Era tare simpatic. Mers de manuta in jur de 8 luni, dar a mers in picioruse singur abia la 1 an si 5 luni. A mers foarte frumos, nu pe varfuri. Acum la nr 2(inca e in burtica, cu siguranta nu voi folosi premergatorul. Ai impresia ca il stii in siguranta acolo si tu poti sa-ti vezi linistita de oala cu ciorba. Sunt mult prea multe lucruri care nu-i fac bine. O zi buna!!

  5. Bravo!! Frumos , scurt si cuprinzator!!! Iti dau dreptate!!!! Rares e uncopil purtat din prima saptamana de viata , in wrap… acum ca facem 6 luni , am primit un bumbo superb,il purtam cu drag si mandrie si eu si sotul… evident auzim frecvent cate o remarca de genul „o sa aeti de tras cu el ca l ati invatat in brate”… si ce daca? Iubesc sa am copilul sanatos si sa „am de tras ca l port in ssc aproape de pieptul meu si unica lui sursa de hrana.
    Nici noi nu avem premergator si nu ne dorim… de ham… nici nu mai vorbesc… nici pisica noastra nu sta n ham:))

    1. Aveți pisică deșteaptă :))) Știu asta cu ” o să aveți de tras, se învață în brațe, o să fie alintat, prea dependent etc” … doar bla bla bla pentru mine 🙂

  6. Mi- am purtat copiii.Chiar si prin casa ,dintr-un soi de dragoste-dependenta din partea mea.Am studiat modul tigancilor,pe strada , de a-si lega basmaua pe dupa gat.I-am purtat pana nu au mai vrut ei.Nu am folosit lesa sau premergator.Baiatul a facut primii pasi fara sprijin la 11 luni si 4 zile.Fata a plecat fara sprijin in ziua in care a implinit 9 luni.
    Au crescut independenti , nu au fost „smiorcaiti,alintati sau dependenti” pentru ca i-am purtat-pupat-imbratisat.
    Au mers desculti sau in sosete inclusiv prin parc,cat s-a putut de mult.
    Eu nu sunt de acord cu toate inventiile astea colorate si scumpe (inutile).Dar fiecare decide cum este mai bine pentru ea si puii ei.

  7. Fetele mele au mers la 10 luni fiecare … fara premergator caci la acea vreme nu exista. Cea mare nu a mers nici de-a busilea ci se tara pe fundulet. Doar flacaul cel mare a folosit premergatorul si ma bucur ca nu a avut urmarii. Cel mai mic, prazlea iesea din el si fugea de-a busilea. Acum mai mult ca oricand nu il mai recomand nimanui. Felicitari acelor mame ce nu s-au lasat pacalite de aceest ajutor ptr comoditate.

  8. Sper sa citească cât mai multe persoane acest articol si sa realizeze diferența dintre acele marsupii nesănătoase unde copilul stă atârnat și marsupiile ergonomice. Noi avem o minunăție de Nap Bag by Bagy si ne admiră lumea peste tot, cât de bine îi este la bebelina in el. 🙂

  9. Daca vrei sa ne faci o “bucurie“, sa arunci bani pe fereastra si iti doresti un motiv sa te “iubeasca“ viitorul tau cumnat, te rog sa ii faci cadou nepotelei/lui tale/tau un premergator si hamuri. Steve devine agresiv cand vede copii in hamuri. 🙂

  10. Nu cred. ….fetita mea a avut si premergator de la 6 luni. …in care nu pasea pe varfuri, ci atingea pamantul. …iar la 8 luni jumatate deja mergea singura. ..asa ca depinde de la caz la caz. …nu trebuie sa generalizam. ….

    1. Exact la asta ma gândeam, se exagerează pe o gramada de teme in parenting , am senzația că e vb doar despre cat de bun parinte sunt eu si cat de rai si denaturati sunt altii daca nu fac ca mine, e ridicol unde s-a ajuns. Si eu l-am pus pe bebe in premergător de la 6 luni, la 7 luni mergea bine de o mânuță si la 9 jumate mergea singur, nu stiu daca l-a ajutat premergatorul, cred ca mai degrabă personalitatea lui curioasă l-a facut sa isi dorească sa o i-a din loc sa exploreze. Hai sa nu mai aratam cu degetul (ca nu e frumos) si sa lasam părinții sa isi creasca copii cu dragoste ( eu nu am vazut inca părinți care sa vrea raul copilului) orcum consider ca echilibrul este cheia in toate ( excesele au daunat mereu) .

      1. Nu imi dau seama de unde ai dedus tu ca eu zic despre parintii care nu fac ca mine, ca sunt rai si denaturati. Cu alte cuvinte, tu imi spui mie sa nu judec si sa nu arat cu degetul, dar cam asta faci tu acum, ma judeci pe mine, mai mult sugerezi ca eu as gandi ceva ce nici macar nu gandesc.

  11. noi am folosit premergetor de la 8 luni ai am avut grija sa ii reglez inaltimea corecta astfel incat sa calce pa toata talpa…la fix 1 an a mers singur fara probleme….ideea e sa nu fie uitati acolo…iar antepremergatorul a fost obiect de catarat pe el..deja stia ce sa faca….eu l-as folosi iar fara sa ma gandesc…si deja avem 4 ani

  12. De acord
    Dar vreau sa va impartasesc situatie in care hamul m,a ajutat enorm. Fetita, 1,2 ani, umbla singura si a trebuit de cateva ori sa mergem cu avionul. Cand schimbi 3 avioane intr,o zi, cu bagaje dupa tine, pe langa cele necesare copilului credeti,ma ca hamul a fost de foarte mare ajutor. Eu nu spun ca tb folosit in parc sau zilnic dar sunt momente cand te ajuta

  13. Eu am primit un premergator, are ovarianta gen de leagan, in care el nu atinge pamantul si se poate balansa usor, ptr 10-15 min pe zi nu am considerat ca i-ar face rau, bebe are 10 luni. Totusi nu vreau sa il las in varianta in care sa atinga podeaua . Nu vad raul in alegerea mea. Tu ce crezi.

  14. Am folosit marsupiu, premergator si ham iar copii mei au mers de la 9 luni, respectiv 10 luni. Nu cred ca trebuie sa fim drastici in folisirea/ nefolisirea lor, doar sa le folosim cu masura…

  15. nu am folosit premergator dar hamul ne-a salvat vreo 2-3 sapt. cand mergea doar de mana si mai cadea, iar eu (mai inalta) dupa atata aplecat dupa ea am ramas cu spatele blocat.

    Dupa un timp aa vut curaj sa mearga singura si nu a mai avut nevoie de nimic.

  16. Uf, si eu care intentionam sa cumpar doua hamuri(„lese”)… Poate aveti o idee mai buna despre cum pot fi ghidati prin parc doi copii de 10 luni care abia au inceput sa mearga si care nu vor sa mai stea in carut ci sa alerge dupa fratiorul mai mare, de 3 ani, care la randul lui trebuie supravegheat? E cam greu sa sustii doi sau sa-i porti in brate…
    Ma gandesc ca bunicul cu „lesa”, care face obiectul articolului, nu putea sta nonstop aplecat din pricina vreunei probleme de sanatate. Nu-i caut circumstante atenuante, dar mi se pare ca-i dati cu tifla-n cap aiurea.
    In rest, sunt de acord ca anumite dispozitive sunt nocive, dar cand sunt imperios necesare si nu sunt utilizate excesiv, incorect sau la varste nepotrivite…

  17. Foarte bine spus. Nici noi nu am folosit premergatorul, nici macar tinutul de manute (asa ne -i indicat inclusiv medicul) si a mers fara probleme de la un 1 an si o luna.

  18. Foarte bine spus. Nici noi nu am folosit premergatorul, nici macar tinutul de manute (asa ne-a indicat inclusiv medicul) si a mers fara probleme de la un 1 an si o luna. De hamuri am orare, cu greu ma abtin sa nu intervin cand vad copii chinuiti prin parc cu ele. Iar la capitolul sisteme eu zic ca stam bine- in prezent ne purtam cu drag in Isara baby.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.