Cadouri pentru bunici – globuri homemade cu amprenta nepotului (tutorial)

Cadouri pentru bunici

La  muncă, în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, făceam globuri din pastă de sare cu copiii, în timp ce ascultam colinde. Îmi plăcea tare mult să pictez cu ei. Mă relaxa și mă scotea din toate gândurile mele cu tabele și bugete. Aveam două voluntare tare creative, Cristina și Ioana, care veneau cu tot felul de idei friumoase. De la ele am învățat șmecheria asta simplă și ieftină. Am zis să încerc să pun amprentele lui David, și așa am făcut cadouri pentru bunici.

Ce am folosit?

– 1 cană făină
– 1 cană sare fină
– 1/2 cană apă
– 1 lingură ulei
– culori acrilice
– pix negru cu gel (pentru față Moșului) și scris pe spate dacă vreți
– lac – opțional, eu am folosit lac transparent pentru lemn

Cum am procedat?

Într-un vas am pus făina și sarea și le-am amestecat cu o lingură. Am făcut o groapă și am adăugat uleiul și apa. Nu o puneți pe toată de la început. În funcție de tipul făinei și a sării e nevoie de mai multă sau mai puțină apă. Eu am pus-o pe toată de la început și apoi am mai adăugat aproximativ 3-4 linguri de făină. Amestecați toate ingredientele până obțineți un aluat cam ca o plastelină mai moale. Am înfășurat aluatul într-o folie alimentară și l-am lăsat să se odihnească pentru o oră, pe masă, bine ascuns de David.

Globuri cu amprenta1

Pe o hârtie de copt am presărat puțină făină și am întins o foaie de 0.5-0.7 cm pe care am decupat forme cu un bol. Am făcut găuri pentru șnur cu un pai, le-am mutat într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Am luat amprenta palmei mândrului și apoi le-am dat la cuptor pentru 2 ore să se usuce. Vă sfătuiesc să faceți mai întâi amprenta și apoi găurile, e mai simplu. Cuptorul l-am pornit la foc mic, aproximativ 120 grade. Am pus tava sus și am lăsat ușa întredeschisă pentru a nu risca să se ardă. Verificați din când în când dacă sunt gata, folosind o scobitoare. Când nu mai intră înseamnă că pot fi scoase.

 

Le-am lăsat afară să se răcească, am trasat cu un creion, ușor, forma mâinii pentru a-mi fi mai simplu să pictez și apoi le-am pus cu tot cu hârtia de copt pe calorifer până a doua zi.

Globuri cu amprenta2

Fiindcă David voia să facă găuri în globuri, i le-am dat pe cele care nu intrau în tavă, să se joace.

Într-unul chiar am pus colorat alimentar fiindcă eram curioasă cum iese. Apoi cu resturile rămase de la el după ce s-a plictisit am facut 3 bile pe care le-am aplatizat, le-am întins mai subțire decât celelalte din cuptor, le-am găurit și le-am pus la uscat pe calorifer. Dupa 24 de ore erau bune de pictat numai că, în graba de a nu vedea David unde le pun, n-am fost atentă așa ca nu le-am încadrat bine și au iesit strâmbe :)) Dar sunt foarte ok ca textură. Le-a primit David să își manifeste talentul.

 

A doua zi am pus băieții la somn și eu am pictat … terapie pură. Înainte de asta am folosit un smirghel pentru a da o formă dreaptă pe margini. Le-am lăsat câteva ore să se usuce înainte de a le lăcui, asta fiindcă nu aveam lac, dar noroc de prieteni cu de toate, care locuiesc aproape. Am agățat fiecare glob, cu o agrafă, pe sârma din baie și le-am lăsat acolo cu geamul deschis, o zi întreagă pentru a se mai duce din miros. Știu că la muncă foloseam și lacul de unghii, dar pentru globuri mai mici, cred că ar fi durat o veșnicie să le dau eu pe astea cu o pensulă de la ojă 🙂 . Oricum arată bine și fără lac, dar cred că așa sunt mai rezistente.

Globuri cu amprenta4Puteți din același tip de aluat să faceți forme mai mici rotunde, brazi, steluțe, să le decorați cu acuarelă sau sclipici și gata, aveți cu ce găti bradul. În plus e distractiv și pentru voi și pentru copii.

În cazul în care vă întrebați cât sunt de rezistente, vă spun eu că le-a tot gătit David în oalele lui și sunt ca noi. În schimb cele pictate de el, care nu au fost băgate în cuptor și nici lăcuite, s-au spart după câteva învârteli în cratiță.

 

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

 

Sursă poza: Ekaterina Shakharova @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 531

7 comentarii la „Cadouri pentru bunici – globuri homemade cu amprenta nepotului (tutorial)

  1. Sunt superbe…dar ai nevoie de multa rabdare si dibacie!Noua, celor cu 2 maini stangii ,nu prea cred ca ni-ar iesi!Abia astept sa le atarn in brad. Cred ca si lu Marcy iar place sa le faca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.