Cum sa ii invatam zilele saptamanii + calendar pentru gradinita

Cum sa ii invatam zilele saptamanii

Pentru copii, timpul poate fi o necunoscută în tot sistemul lor. Cam după 3 ani încep să înțeleagă gradual acest aspect. Să întrebe despre zi și despre noapte. Să înțeleagă ce este weekend-ul și cum luni este prima zi de grădiniță dintr-o săptămână etc. Dar cum sa ii invatam zilele saptamanii?

Pentru copiii foarte mici care merg la creșă, puteți folosi inițial cuvintele ”dimineața” și ”seara” pentru a poziționa o acțiune în timp.

Pe măsură ce crește puteți introduce și:

– ”mâine”, delimitat în timp, ”după ce ne trezim din somn”, dormitul noaptea fiind trecerea dintre 2 zile

”în weekend”, delimitat în timp, ”când stăm toți acasă”, nu merg părinții la serviciu și nici el la grădiniță

”peste 2 zile”,  aici apare dificultatea de a percepe cu adevărat, dar ne ajută pentru a poziționa mai departe de ziua de mâine

zilele săptămânii, „luni merg la muncă/mergi la grădiniță”, ”miercuri ne întâlnim cu X”, ”sâmbătă și duminică este weekend și stăm împreună acasă, sau mergem la bunici etc”.

 

A nu se înțelege să nu îi spuneți de mic zilele săptămânii, doar să le marcați și prin detalii pe care le percepea cu o mai mare ușurință. De exemplu, ”luni, asta înseamnă mâine, după ce te trezești dimineață, vei merge la grădiniță”.

Pentru copiii mici, integrarea noțiunii de timp se face mai ușor dacă folosim și factorul vizual.

Un exemplu simplu și rapid de făcut este acest calendar, pe care îi puteți folosi și să îl învățați zilele săptămânii, dar și pentru a înțelege când începe grădinița și câte zile mai are de mers și când se termină.

Ce materiale am folosit:

– carton sau polistiren
– coală de hârtie (model printat sau puteți pur si simplu să desenați un tabel pe o coală de hârtie sau pe carton)
– lipici
– pungi mici transparente
– piuneze
– diverse imagini decupate cu o foarfecă

Cum am procedat:

Am făcut un tabel în word, pe zile. Pe coloanele de sâmbătă și duminică am pus poze cu noi împreună, să marcăm faptul că este weekend. Am lipit tabelul printat pe un carton. Apoi am lipit două pungi, într-una am pus piuneze și în cealaltă imagini printate și decupate. Puteți să asociați zilele săptămânii cu o anumită culoare. Eu nu mi-am propus asta, am vrut doar să îl fac foarte colorat și vesel, dar David căuta în punga imagini portocalii pentru ziua de miercuri, scrisă cu portocaliu 🙂 . O altă soluție ar fi să îi oferiți imagini care descriu o activitate pe care o veți face în ziua respectivă. De exemplu luni pictați și îi oferiți o imagine cu pensule și acuarele.

 

În fiecare zi după ce se întoarce de la grădiniță, sau seara înainte de cultcare, pune câte o imagine, la alegere, în coloana cu ziua în care suntem, și vorbim împreună despre zilele săptămânii și ce avem în plan să facem.

 

Nu este nevoie să printați un model, dar eu vă las totuși tabelul făcut de mine, fără pozele personale 🙂 pentru a putea să le puneți pe ale voastre: Model calendar pentru gradinita-PDF. Imaginile pe care le-am folosit noi, le puteți descărca de aici – Imagini pentru calendar.

* Dacă preluați calendarul în acest format, pe alte site-uri/blog-uri/grupuri, vă rog să precizați sursa.

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

 

Sursă poza: Mille Sanders @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.